Sadehame – Kokemuksia sadehameen käyttöön ja valintaan

Mikä on sadehame, ja miksi sinun pitäisi tietää siitä? Lue tästä artikkelista vinkit sadehameen käyttöön, ja vaella kevyesti säässä kuin säässä! Näillä neuvoilla ja kokemuksilla saat sadehameestasi kaiken irti.

Artikkelin on kirjoittanut Teemu Hartikainen, joka on Northern Liten tuotesuunnittelija. Artikkelissa on siis empiirisestä kokemuksesta johtuen puolueellinen asetelma omaa luomusta kohtaan, mikä sallittaneen. Artikkelin tarkoitus on ensisijaisesti tuottaa tietoa, mutta virallisestihan tämä määritellään mainokseksi.

Mikä on sadehame?

Sadehame on juuri sitä, mitä nimi kertoo – ultrakevyt hame, joka on vedenpitävä ja suojaa käyttäjänsä jalkoja sateelta. Sadehametta käytetään yleensä yhdessä sadetakin kanssa, jolloin voidaan saavuttaa monipuolinen ja kevyt sadevarustus, joka sopii erinomaisesti retkille, vaelluksille ja arkeen. Sadehameesta (”rain skirt”) käytetään myös nimitystä sadekiltti (”rain kilt”). Se sopiikin neutraalisti käyttäjälleen sukupuoleen ja ikään katsomatta.

Sadehame on pieneen pakkautuva ja ultrakevyt sadevaate, joka kulkee helposti ja huomaamattomasti mukana aina. Sadehame on sadehousuja nopeampi vetää päälle silloin kun sadekuuro yllättää. Hyvin suunniteltu sadehame suojaa käyttäjäänsä kattavasti, ja mahdollistaa ennenkokemattoman raikkaan tuulettuvuuden tunteen myös sadekelissä. 

Sadehame on lisäksi kuorihousuja moninkertaisesti edullisempi vaihtoehto. Hameen valmistus käyttää paljon vähemmän luonnonvaroja, eikä sen kangas ole kulumalle herkkä kuten kevyet kalvovaatteet. Sadehame on pitkäikäinen hankinta, joten rahalle saa roppakaupalla vastiketta.

Mikä parasta, ultrakevyt sadehame kulkee kevyesti mukana, vaikka sadetta ei tulisikaan. Ei siis enää pohdintaa, ottaakko sadevaatteita mukaan retkelle vai ei!

Sadehameen plussat ja miinukset

Plussat

+ Helppo pukea kengät jalassa

+ Ultrakevyt paino

+ Pieni pakkauskoko

+ Hyvä tuulettuvuus

+ Täysi liikerata

+ Sopii kaikille

Miinukset

– Suojaa ainoastaan 3/4 jaloista

– Ei suojaa kokonaan kovimmissa tuulissa

– Kaikki sadehamemallit ei suojaa yhtä hyvin

Kuva: Minna Jakosuo

Kenelle sadehame sopii?

Sadehame on kompromissi sadeviitan ja kuoriasun välillä, ja sopii hyvin kaikille jotka haluavat sadehousuja paremmin tuulettuvamman suojan sateelta. Hameen kanssa käytetään yleensä kuori- tai sadetakkia. Lisäksi muita sadevarusteita kuten sadehanskoja ja tarvitessa säärystimiä voi yhdistellä suojan täydentämiseksi. Kaikilla sadevarusteilla on fysikaaliset rajansa toimivuudessa, mutta sadehameella toiminta-aluetta voi helpommin säädellä kuin kuorihousuilla.

Kun sadehousut jatkaa hiostamistaan, sadehameen alta on helppo pitkän päivän aikana tuulettaa hetken aikaa silloin tällöin. Kun sadeviitta on tuulelle altis, kuoritakki tai sadetakki sadehameen kaverina tuo monipuolisemman yhdistelmän jossa voi käyttää vaikka vain toista osaa. Sadehame on ultrakevyt ja monipuolinen varuste, joka sopii kaikille jalkaisin luonnossa liikkuville – erityisesti silloin, kun et sadevaatteita muuten tarvitse!

Uutta Northern Lite Ultralite -sadehamemallia saa kahdessa koossa, Regular ja Wide. Regular sopii suurimmalle osaa käyttäjiä, ja Wide käy hieman korkeamman elintason käyttäjille, leveälanteisille sekä joissain tapauksissa on parempi myös erityisen pitkälle käyttäjälle. Musta väri sopii niin arkeen kuin korpeen!

Wide-kokoisessa hameessa vyötärönympärys on reilusti suurempi

Ohjeet sadehameen valintaan ja käyttöön

Sadehame vai sadehousut?

Sadehameella on ominaisuutena housuja parempi tuulettuvuus. Se ei siis ole niin tukala käyttää kuin umpinaiset housut kesän lämpimissä, vaan päästää ilman kiertämään hameen alla vapaasti. Vaikka housun lahkeet sääreltä kastuisi, on muu osa alavartalosta tuulettuvampi ja kuivempi kuin jos käytettäisi housuja.

Sadehame on myös niin helppo vetää päälle, että se tulee oikeasti tehtyä, kun sadehousuilla saattaa odottaa kunnes sade rankkenee ja alkaa kastelemaan. Lisäksi vyötäisille ei jää mitään painamaan rinkan lantiovyön alle, kuten paremmin tuulettuvissa vetoketjullisissa kuorihousuissa. Sadehame on ultrakevyt vaihtoehto painavammille sadehousuille.

Sadehame sopiikin karkeasti arvioiden paremmin 95 prosenttiin tilanteita – pidän itse sadehametta mukana räntäsateen varalta myös talvisin. Talvella sadehame onkin erityisen kätevä ja kevyt varalla, sillä vesikeliä on harvemmin. Se on saavuttanut suosiota myös ammattioppaiden keskuudessa.

Sadehousut puolestaan voivat olla paremmat, mikäli liikutaan pääsääntöisesti viileässä ja kosteassa kelissä pitkäaikaisesti, tai liikutaan erityisen pusikkoisella alueella märkään aikaan. Myös juostessa ja erittäin kovassa tuulessa avotunturissa housut voivat olla tarpeen. Northern Liten ultrakevyt sadehame on suunniteltu siten, että se toimii paremmin tuulessa kuin muut sadehamemallit, mutta toimivuudella on myös rajansa. Olen itse käyttänyt sadehametta menestyksekkäästi 10-15 m/s tuulessa avotunturissa pitkiä aikoja.

Minna Jakosuo vesikelissä Paistunturin hiihtovaelluksella. Kuva: Jonne Kunnari

Kengän valinta sadehameen kaveriksi

Kenkävalinta on oleellinen seikka valitessa sadehame. Moni vaeltaja on jo herännyt siihen, että kevyet maasto- tai polkujuoksulenkkarit toimii vaeltaessa pääosin ketterämmin kuin kolkot, hiostavat ja jäykät alppivaelluskengät. Kun vaelluskenkänä kalvoton lenkkari saa muutenkin kastua, ei nilkan kastuminen haittaa enempää. Tärkeintä on, että vesi pääsee poistumaan kengästä, ja hame suojaa suuret lihakset ja verisuonet.

Myös perinteisiä kumisaappaita käyttävä hyötyy sadehameesta, sillä pitkävartiset saappaat ja sadehame toimivat saumattomasti yhteen.

Mikäli käyttää maihinnousukenkiä tai muita vaelluskenkiä, on silti mahdollista käyttää sadehametta. Pelkkä housun lahje kengän ulkopuolella auttaa pitämään veden ulkopuolella niin, ettei se valu kengän varresta sisään. Vain kovimmissa kaatosateissa ja märimmissä pusikoissa erilliset säärystimet tulevat ajankohtaisiksi tuomaan kengille ja lahkeille lisäsuojaa.

Sadehame ja nilkkojen suojaus

Kuvastahan sen jo näkee – sadehame on turha juttu kun se ei suojaa jalkoja eikä kenkiä! Näin voisi ajatella, ja on tosiaan olemassa muutama seikka jotka ottaa sadehametta harkitessa huomioon.

Sadehame on tarkoituksella kevyt, pieneen pakkautuva ja suurimman osan alavartaloa suojaava. Sadehame on täydellinen varuste, kun oletusarvoisesti lähdetään hyvin valittuun keliin. Koska säätilan vaihtelut ovat mahdollisia ja säältä tulee olla kyky suojautua aina, toimii kevyt sadehame hyvänä varavarusteena, koska se painaa vain murto-osan sadehousuihin nähden ja vie minimaalisen tilan repusta tai laukusta. Voisi ajatella niin, että jos suurimman osan vaelluksesta on hyvä keli, on sadehame tällöin sadehousuja kannattavampi ottaa mukaan. Itse pidän hametta aina arjessakin mukana sadetakin rintataskussa.

Vaellushousujen ja sadehameen yhteensopivuus

Vaellushousujen ja ultrakevyen sadehameen yhteistoiminnassa on syytä ottaa myös huomioon, että paksummat ja painavammat housut keräävät itseensä enemmän kosteutta. Tämä aiheuttaa sen, että kapillaari-ilmiö imaisee kosteuden lahjetta myöten ylemmäs, kuin ohutta ja kevyttä vaellushousua käyttäessä. Kannattaa siis valita kevyet housut, jotka ovat myös perinteisempiä polycotton-housuja vähemmän tukalat. Vaaleasta väristä hyötyy myös kesällä, koska vaaleat vaatteet ovat viileämpiä. Sadevaatteissa värin valinta taas menee nurin kurin – tummempi sadevaate kuivuu nopeammin auringossa sadekuuron lakattua, ja sen saa nopeammin pakattua pois. Siksi uusi Northern Lite Ultralite sadehame on nyt musta väriltään! 

Vinkkejä sadehameen käyttöön

Epävakaassa kelissä pidä hame aina päällä. Sadekuuron tauotessa, nosta hame ylös ja sullo se rinkan lantiovyön alle. Siitä hame on nopea vetää takaisin suojaksi sateen jatkuessa, riisumatta hametta välillä pois

Sadehame sopii myös lisäsuojaksi tuulen voimistuessa odottamattoman kovaksi. Hame toimii siis myös tuulihousujen tavoin

Sadehameen kanssa et välttämättä tarvitse erillistä istuinalustaa tauolla. Hame kestää lyhytaikaista istumista kostealla sammalmättäällä

Sadehameen voi pujottaa päälle myös yläkautta. Tämä on hyödyllistä jos jalassa on sukset, tai tasapainoilu on hankalaa

Sadehameen pakkauspussia voi käyttää myös taskuna pikkutarpeille kun hame on käytössä

Sadehametta voi hyttyspilvessä käyttää suojana pistoilta, esimerkiksi tauoilla

Kaikki sadehameet eivät ole samanlaisia

Sadehameita on markkinoilla paljon, vaikka meillä Suomessa valikoima on aiemmin ollut suppeampi. Sadehameiden materiaaleissa ja rakenteessa on huomattavia eroja, jotka vaikuttavat hameen käyttöön ja suojaavuuteen. Kaikki sadehameet eivät siis toimi samalla tavalla.

Sadehameen rakenne

Northern Liten sadehameet on ainoita täysin puhtaasti kellomallisia vaellus- ja retkeilykäyttöön tehtyjä sadehameita markkinoilla, eli siinä ei ole avattavaa halkiota sivulla. Monista sadehameista halkio kuitenkin löytyy, ja mekin saamme aika-ajoin kysymyksiä miksi meillä ei sellaista ole. Äkkiä ajateltuna sivusta avattava hamehan auttaisi sen pukemisessa? 

Vastaus halkion pois jättämiseen on yksinkertainen – kovassa tuulessa ja sateessa halkiosta roiskuu tai valuu vesi sisään. Kuvittele tilanne, jossa vaellat kelin armoilla avotunturissa. Tuuli pyörittää ympärilläsi, ja vaikka kuinka kääntelet hameen halkiota tuulen alle, lopulta reisiä alkaa kylmää halkiosta valuvasta kosteudesta. Tämän vuoksi Northern Liten sadehameissa ei ole halkiota – sadehame toimii siksi myös suhteellisen kovassa tuulessa!

Halkio kiistämättä helpottaa pukemista siten, ettei hametta tarvitse pujottaa päälleen tasapainoilemalla yhdellä jalalla, mutta se pakottaa lisäämään hajoavia ja kuluvia osia hameeseen. Nippeleiden näplääminen kohmeisilla sormilla ei myöskään ole niin helposti tehty kuin sanottu, ja usein tähän tuhraantuu enemmän aikaa kuin hameen päälle pujottamiseen. 

Moni valmistaja suosii hameissaan tarranauhakiinnityksiä, jotka kuitenkin voivat olla vaaraksi aluskerrastoille.

Jotta halkiollisen mallin saisi riittävän suojaavaksi, vaatisi se enemmän materiaalia kuin umpinainen kellohame, jotta se suojaa myös liikeradan ääripäissä. Halkiollinen hame yleensä luottaa liikkuvuudessa siihen, että hame avautuu loikatessa vaikka ojan yli. Jotkut valmistajat käyttävät vetoketjua, jota avaamalla liikerataa saa enemmän. Tämä on myös heikko kohta rakenteessa. 

Halkio myös altistaa hameen purjeeksi tuulessa. Sivun aukoista tuullessa hame pullistuu, ja nousee herkästi liian ylös jättäen jalat paljaaksi sateelle. Halkiollinen sadehame kuitenkin sopii kevyemmässä kelissä liikkumiseen.

Sadehameen koko

Sadehameiden mitoissa on myös paljon vaihtelua. On lyhempiä, ja pidempiä malleja. Osa kapeampia, jotkut leveämpiä. Leveys on sadehameen mittoja mietittäessä tärkeimmässä asemassa, että hame mahtuu vaatteiden päälle ja siinä mahtuu ottamaan pidempiäkin askelia tarvittaessa. Northern Liten ultrakevyt sadehame ei rajoita askeleen pituutta, kuten monen muun mallin helmat. Helmassa ei myöskään ole mitään, mikä jäisi kiinni risukkoihin.

Sadehameen helman pituus on myös merkittävä tekijä, jotta sadehame olisi tarpeeksi suojaava. Suurin osa hameita on hieman lyhyitä, eivätkä ne suojaa riittävästi etenkään kehnossa kelissä. Sadehameen helman tulisi sijoittua hieman nilkan yläpuolelle tai pohkeen alareunaan. Tällöin sadehame antaa parhaan suojan, jäämättä askeleen alle ja tulematta eteen ylä- ja alamäissä. Hameen pituutta on helppo säätää lyhyemmäksi nostamalla sitä ylöspäin lanteilla, mutta hameen pidentäminen on hankalaa. Valitse siis varmasti riittävän pitkä hame. Pitkän käyttäjän kannattaa myös tarkistaa hameen leveys, koska pidemmän käyttäjän askel on yleensä lyhempää käyttäjää pidempi.

Sadehameen materiaali ja paino

Materiaaleja joita sadehameissa käytetään on useita, käytännössä samat kuin joita käytetään keveissä teltoissa. Silikonoitu nylon (silnylon), silikonoitu polyesteri (silpoly) ja dyneemakomposiitti (DCF) ovat kaikki hyviä materiaaleja hameeseen, mutta niillä on kaikilla omat hyvät ja huonot ominaisuutensa. Dyneema on kallista, venymätöntä mutta myös kevein vaihtoehdoista. Silnylon on edullisin, silpoly taas liukkain. Kaikki sadehameet menevät kohtuullisen pieneen tilaan, joten mikä tekee käytännössä suurimman eron?

Silpoly on valikoitunut Northern Liten Sadehameeseen sen vuoksi, että se jää silnylonia huomattavasti vähemmän kiinni risuihin, kulkiessa tiheässä pusikossa. Silpoly on niin liukasta ja hameessa ei ole mitään mihin jäädä kiinni. Tämä on materiaalin suurin hyöty. Silnylonia puolestaan saisi helpommin myös vielä kevyempinä versioina, mutta se tarraa hieman helpommin kiinni housuihin ja sen vuoksi alkaa nousta kostuessaan ylös helmastaan. Keveys myös toimii itseään vastaan, sillä liian kevyt hame nousee herkemmin tuulessa. Dyneema on jäykempää, ja siitä tehty hame riittävän väljällä leikkauksella voisi olla kevein vaihtoehto, mutta harva on valmis maksamaan tuplahintaa parin kymmenen gramman säästöstä. Silnyloniin ja polyesteriin nähden dyneema ei myöskään veny, joten siitä täytyisi tehdä entistä leveämpi ja sitä myöten käyttää enemmän kallista materiaalia. Ei mielestämme järkevää. Silpoly sattui olemaan sopivan painoista, venymään sopivaan suuntaan, liukasta ja vettä itseensä vain vähän imaisevaa. Tästä materiaalista löytyi lähes täydellinen yhdistelmä ominaisuuksia haastaviin olosuhteisiin.

Voiko sadehameen tehdä itse?

Lyhyt vastaus: kyllä ja ei. Hameita on kohtuullisen helppo tehdä itsekin, ja moni on kommentoinutkin että jätesäkki ajaisi saman asian. Tässä on vain sellainen huomio, että kenenkään ei koskaan näe maastossa liikkuvan jätesäkki päällään. Ajatus on hyvä ja survival-harrastuksista tuttu, mutta vaeltaja haluaa pääsääntöisesti helpommin käytettävän, kevyemmän ja kestävämmän varusteen johon voi varmasti luottaa – ei kertakäyttöistä roskasäkkiä.

Erilaisia erittäin kevyestä muovista kietaistuja versioita on myös foorumeilla silloin tällöin näkynyt, ja myös itse allekirjoittanut on tällaisia testannut. Lievässä kosteudessa ja tyynessä kelissä muoviviritelmät voivat toimia, jos ei kovin pusikkoisessa maastossa liikuta. Nihkeä muovi alkaa tosin herkästi nousta lanteilla, tarttuu puskiin ja etenkin tuulessa on liian kevyt eikä käytännössä suojaa kunnolla.  Paksumpi muovi taas menee jo painavaksi ja pakkaustila kasvaa.

Silnylonista, silpolysta tai DCF:sta DIY (do it yourself) sadehameen voi suunnitella ja ommella itse, jos jaksaa tehdä useamman mallin ja parannella sitä kokemuksiensa pohjalta. Itse tähän kehitysprosessiin useita vuosia, monia itsetehtyjä sadehamemalleja ja tuhansia vaelluskilometrejä käyttäneenä uskallan sanoa, että rahaa ei itse tehdessä oikeastaan säästä, etenkään jos laskee voivansa tehdä jotain tuottavampaa sadehameprojektiin uponneella ajalla. Tosiompelijalle ja intohimoprojektiksi ultrakevyt sadehame toimii loistavasti, sillä sadehameen päärakenne on helppo toteuttaa. Kannattaa muistaa, että itsetehty sadehame tulee testata todellisissa olosuhteissa ennen kuin sen varaan luottaa vaelluksella. 

Helpointa ja varminta on hankkia valmis sadehame. Northern Lite Ultralite -sadehameen voit tilata täältä.

Oletko jo kokeillut sadehametta? Kerro kokemuksistasi ja anna palautetta!

3 ajatusta aiheesta “Sadehame – Kokemuksia sadehameen käyttöön ja valintaan”

  1. Ostin heräteostona tän sadehameen Kiilopäällä kohta pari vuotta sitten, kun esittelija oli myymässä siellä. Sanoisin että olipas paras heräteostos vuosiin. Kevyt, pieneen tilaan menevä ja monikäyttöinen sadesuoja. Suojaa tuulelta, toimii myös alustana kosteassa maassa istuessa eikä hiosta! Viimeksi käytin sitä laskiessa pyllymäkeä juhannuksen tienoilla Barraksen rinteillä. Oli liukasta menoa 😄

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *