Teltan saumojen tiivistys vedenpitäväksi

Joihinkin ultrakeveisiin telttoihin teltan saumojen tiivistäminen täytyy tehdä itse. Silikonipinnoitetun kankaan tiivistäminen on aikaa vievää, verrattuna saumateippaukseen jonka voi suorittaa koneellisesti. Saumateippaaminen onnistuu tehdä lähinnä PU- eli polyuretaanipinnoitetuille kankaille, jotka eivät ole yhtä kestäviä kuin kummaltakin puolelta silikonoidut kankaat. Tämän vuoksi jotkut valmistajat tekevät telttoja vain tuplasilikonoidusta nylonista tai polyesteristä. Jos telttakangas on silikonipinnoitettu molemmilta puolilta, ei teippausta voi tehdä, jolloin saumat vaatii silikonia saumojen vedenpitäväksi tiivistämiseen.

Tehtaalla tiivistäminen olisi liian aikaa ja tilaa vievää ja näkyisi huimana lisähintana, joten tämä vaihe monesti siirretään asiakkaalle, jolloin asiakas oppii myös tuntemaan telttansa rakenteen paremmin. Joiltain valmistajilta palvelun voi kuitenkin ostaa erikseen. Kerron tässä artikkelissa lyhykäisyydessään, miten teltan saumojen tiivistys vedenpitäväksi tehdään itse silikonipintaisissa teltoissa!

Onko teltta vedenpitävä? Nämä teltat täytyy tiivistää itse!

Varmista valmistajan tuotesivuilta ennen ostopäätöstä, tarvitseeko teltan saumoja erikseen tiivistää. Yleensä se on ilmoitettu erikseen selkeästi. Suurin osa telttoja ei vaadi saumojen tiivistämistä, koska joissain teltoissa saumat on teipattu vesitiiviiksi tai sauma on rakennettu turpoavalla langalla ja erilaisilla kouruilla vedenpitäväksi, kuten esimerkiksi Hillebergin tunneliteltoissa. Yleisesti saumatiivistyksen vaatii nylonista tai polyesterista valmistetut pyramiditeltat ja harjateltat. Tällaisia ovat esimerkiksi Pro-versio edullisista Lanshan 2 ja Lanshan 1 teltoista, tai Litewayn polyesterista tehdyt pyramiditeltat kuten PyraOmm Plus, joka minulla oli Norjan Halki Hiihtäen -vaelluksella mukana. Vaikka teltan saumat uutena pitäisivät vettä, voi myöhemmin teltan elinkaaren varrella saumoja joutua tiivistämään.

Mistä tietää, onko teltta vedenpitävä?

Saumojen vesitiivistys on tärkein osa teltan vedenpitävyyttä, sillä yleisesti ottaen vaelluskäyttöön tehdyt teltat (ei halpis festariteltat) ovat materiaaleiltaan muuten vedenpitäviä, ja suunnittelussa on otettu huomioon ettei katolle jää vettä pussiin. Pienetkin vesipilariarvot (jopa alle 2000 mm/m2/24h) riittävät tuomaan täyden vedenpitävyyden, joten kurkkaa siis ensin telttasi sisäpintaa, onko saumat jo esimerkiksi teipattu! Useimmin saumat on jo valmiiksi teipattu, mikäli telttaa ostaessa ei ole tullut eteen mainintaa että saumat pitäisi tiivistää itse.

Yleisesti käytössä on joko silikoni-silikoni tai silikoni-polyuretaanipinnoitettuja telttakankaita. Näistä polyuretaani, joka voidaan saumateipata, yleensä laitetaan teltan sisäpuolelle. Molemminpuoleista silikonipintaa ei voi teipata, joten sellaista kangasta käyttävät teltat yleensä täytyy tiivistää silikonilla itse. Polyuretaanipinnoite on huomattavasti silikonia nihkeämpää, ja tunnistat sen myös siitä, että pinta on useimmiten hieman heijastavan muovinen, joskus nihkeän mattapintainen.

Dyneema- tai UltraTNT-laminaateista tehtyjä telttoja ei tarvitse tiivistää, sillä niiden saumat ovat käytännössä aina teipattuja. Silikonipintaiset teltat ovat liukkaita kummaltakin puolelta, ja niihin tarttuu vain silikoni jolla saumat tiivistetään.

Suurin osa vaellusteltoista, joissa on myös PU-pinnoite sisäpuolella, on jo valmiiksi saumateipattu. Joihinkin PU-pintaisiin telttoihin voi myös saumat teipata itse, mutta aina se ei ole urakan arvoista etenkään edullisimmissa markettiteltoissa. Vanhetessaan teipit voi irtoilla, joten saumateipit saattaa joutua joskus uusimaan. Tarvittaessa PU-pinnoitteisen teltan saumojen tiivistäminen polyuretaanilla sujuu samojen ohjeiden mukaan kuin silikonipinnoitettujen telttojen, aineet ja pinnoitteet vain ovat eri. Keskityn tässä artikkelissa yleisimpiin silikonipintaisiin telttoihin.

Mountain Laurel Designs Supermid odottamassa saumojen tiivistystä silikonilla. Tämän teltan saumatiivistys ei ollut onnistunut tehtaalla, joten jouduin uusimaan käsittelyn.

Kuinka kauan teltan saumojen tiivistys vie aikaa?

Itse teltan saumojen tiivistämiseen kuluu tahdista ja teltan koosta riippuen noin 1-4 tuntia. Olen tiivistänyt saumat useampaan kahden hengen pyramiditelttaan, ja tähän on kulunut noin 1,5 tuntia per teltta. Isompaan neljän hengen pyramidiin sain yhtä soittoa kulumaan reilut kolme tuntia, kun homma oli jo entuudestaan tuttua. Pienemmät teltat ovat nopeampia jo kokonsa vuoksi, sillä niiden saumatiivistys ei vaadi suurempaa kurottelua. Myös saumojen pienempi määrä tietysti vaikuttaa. Ensimmäisellä kerralla menee luonnollisesti usein enemmän aikaa, kuin jo useamman teltan käsitelleenä.

Muista, että työvaiheen jälkeen on annettava teltan saumojen kuivua, joka voi ottaa 4-48 tuntia riippuen olosuhteista ja käytetyistä aineista. Lisäksi saatat joutua paikkailemaan kohtia, joissa suoja ei tullut täydelliseksi ensimmäisellä sivelyllä. Varaa siis ainakin viikonlopun verran aikaa projektille, vaikket sen ääressä koko aikaa viettäisikään. Kelit täytyy valita suotuisiksi, joten projektin aloittamiseen on hyvä olla työkalut valmiina, sopivan olosuhteen tullessa vastaan, vieläpä kun se osuu vapaa-ajalle.

Mitä tarvitaan teltan saumojen vesitiivistykseen?

Millä teltan saumat tiivistetään?

Teltan saumojen tiivistäminen ei ole vaikeaa. Tärkeintä on tietää, mikä telttakangas on kyseessä ja valita kankaalle sopiva aine. Silikonipintaiselle kankaalle käytetään silikonia, jota saa esimerkiksi valmiissa tuubeissa. Silikoninsa voi myös sekoittaa itse rakennustarvikeosastolta saatavista tarpeista, jos tietää mitä tekee. Helpointa on käyttää tarkoitukseen tehtyä tuotetta, kuten Gear Aid Seam Grip+ silikonituubia joita saa ulkoiluliikkeistä, vaikka Farlitelta. Olen aiemmin käyttänyt myös Silnet seam sealeria, mutta sen kuivumisaika on ollut Seam Gripiä huomattavasti pidempi.

Silikonituubi onkin jo listalla, mutta mitä muuta teltan saumojen tiivistykseen tarvitaan? Et tarvitse välttämättä mitään muuta kuin itse silikonin, mutta työvaiheita helpottaa erinäiset apuvälineet. Helpoimmillaan tarvitset pelkästään silikonituubin teltan saumojen tiivistämiseen. Esittelen kuitenkin alla parhaat toimintatavat.

Samat ohjeet pätevät myös PU-pinnoitettujen kankaiden polyuretaanilla tiivistämistä, vaikkakin kangas ja aine on eri.

Pitääkö silikonia laimentaa sauman tiivistykseen?

Monilla foorumeilla suositellaan silikonin lantraamista lakkabensiinillä, mutta olen itse kokenut sauman tiiveyden jäävän sen kanssa yleensä vajaaksi. Useimmat yritykset jotka tarjoavat saumojen tiivistyksen lisäpalveluna, lantraavat silikonin, mutta olen esimerkiksi itse saanut Mountain Laurel Designsilta jo kahdesti saumatiivistetyn teltan, joiden saumakäsittelyn jouduin heti tekemään itse paremmin. Sain toki palvelusta rahat takaisin. Lakkabensiini eli mineraalitärpätti myös periaatteessa voi olla vahingollinen telttakankaan alkuperäiselle silikonipinnoittelle. Suosittelen siksi pelkän laimentamattoman silikonin käyttöä. Pelkän silikonin avulla tiivistetty sauma on helpompi havaita kunnolla tiivistetyksi silmämääräisesti, koska sauman päälle tulee tällöin paksumpi kerros silikonia.

Teltan saumojen tiivistykseen suositeltavat työvälineet. Myös jakkarasta voi olla apua korkean teltan kanssa.

Tarvittavat olosuhteet teltan saumojen tiivistämiseen

Lämmin ja kuiva tila. Tarvitset telttaa hieman isomman tilan, sillä teltan saumat tiivistetään teltan ollessa pystytettynä. Teltan saumojen tiivistys on helpointa tehdä ulkona. Sisätiloissa teltta on hankalampi pingottaa kireäksi, sillä suurin osa saumatiivistettäviä telttoja ovat vaellussauvojen varaan pystytettäviä. Jos muita vaihtoehtoja ei ole, teippaa esimerkiksi gorillateipillä telttanarut lattiaan saumatiivistyksen ajaksi. Pihalla valitse mieluiten varjoisa paikka, johon ei luontaisesti lennä roskaa tuulen mukana. Tilaa liikkumiseen ja kyykkimiseen on hyvä jäädä reunoille.

Sääikkuna. Valitse sääikkuna, jolloin on vähintään noin 8 astetta lämmintä, mieluiten ei liian kovat helteet ja mielellään matala UV-indeksi. Yleensä teltan saumojen tiivistäminen vie vain päivän, mutta kannattaa katsoa hieman vara-aikaa eli 2-3 päivän hyvä sääikkuna on paras, jos vaikka silikoni pääsisi loppumaan kesken tai käsittelyn joutuu tekemään toistamiseen.

Muut apuvälineet

Kumihanskat. Työn jälkeistä käsien puhdistamista auttaa huomattavasti käyttää kumihanskoja. Itse käytän kertakäyttöisiä nitriilikäsineitä.

Suti. Joidenkin silikonituubien mukana tulee erillinen suti, jota voi käyttää silikonin levittämiseen. Halutessasi voit käyttää pelkästään sormea (joka suojattu kumihanskalla).

Puhdistusvälineet. Mikäli teltta ei ole täysin avaamaton, saatat joutua puhdistamaan saumat ennen silikonin levittämistä. Käytä tähän mikrokuituliinaa tai rättiä, sekä tahraamatonta ja jäännöksetöntä puhdistusainetta kuten isopropanolia. Myös teltan pystytyksen aikana kuivalle maalle saumoihin voi lentää pölyä.

Ajanviete. Jotta aika kuluisi nopeammin, on hyvä varata halutessaan ajanvietettä kuten musiikkia, äänikirja, hyvää ja helppoa juotavaa ja naposteltavaa joka ei vaadi käsineiden riisumista.

Näin tiivistät teltan saumat

Kasaa teltta pihalle tai muuhun sopivaan tilaan

Pystytä teltta pitävillä telttakiiloilla mahdollisuuksien mukaan varjoisaan paikkaan. Kiristä kangas pinkeäksi ja varmista kiilojen pitävyys uudelleen. Kiristä teltta tarvittaessa hetken päästä uudelleen, koska erityisesti nylon venyy hieman, polyester jonkin verran. Pura tarvittaessa ylimääräiset narut pois edestä.

Tiivistä teltan saumat

Pue kumihanskat ja avaa silikonituubi varovasti ettet tahraa telttaa. Purista ulos puolikkaan herneen kokoinen täppä silikonia kerrallaan, ja ala sivelemään saumoja sudilla tai sormella. Joissain teltoissa on kaksi, joissain kolme ommelta jotka vaativat tiivistystä. Alla olevassa kuvassa teltan saumoissa on kolme ommelta (yksi on yläreunassa piilossa). Siveltimellä on kätevä töpöttää silikonia syvemmälle saumoihin. Toimi kuitenkin ripeästi, sillä teltan saumojen tiivistys kuluttaa leijonanosan päivästä, ellei siinä pidä kohtuullista työtahtia yllä. Asettuessaan silikoni leviää kyllä hieman.

Saumojen tiivistys kannattaa aloittaa vaikeimmin tavoitettavista paikoista, eli yleensä kärjestä tai kärjistä sekä takasivulta ylhäältä. Näin et joudu kurottelemaan jo tiivistettyjen kohtien yli varoen märkää silikonia.

Silikonin tulisi näyttää suurin piirtein tältä heti sivelyn jälkeen. Huomioi, että lankojen päälle jää kiiltävä kerros silikonia. Pyri välttämään silikonin levittämistä turhan leveälle alueelle.

Huomioi erityisesti vahvistetut kohdat ja kohdat joissa moni kangaskappale yhdistyy päällekkäin. Tällaisiin kohtiin kannattaa kiinnittää erityisen paljon huomiota, ja tutkailla tarkkaan mistä kaikista raoista vesi voisi päästä saumaan. Huomioi, ettei kankaisiin synny taitoksia. Tällaisista taitoskohdista silikoni muuten herkästi ”repeää” irti toiselta pinnalta, jos kaksi kuivumassa ollutta pintaa pääsevät koskemaan toisiaan. Koska vahvikkeisiin tulee enemmän vetoa, tiivistäessä venytä sauma pinkeäksi, jotta silikoni pääsee syvemmälle rakenteeseen. Muista myös mahdollisesti seinien keskellä olevat kiinnityspisteet ja niiden tiivistäminen!

Vetoketjujen läheisyydessä varo erityisen paljon ettei vetoketjuun mene silikonia. Olen tavannut tiivistää vain ulommaisen sauman, vetoketjua lähin sauma pitää yleensä vettä.

Kaikkia helman saumoja ei ole pakollista silikonoida. Olen tavannut kuitenkin vahvistamaan kulmien saumat silikonilla.

Jätä teltan saumat kuivumaan

Anna saumojen kuivaa. Tähän kuluu yleensä noin puoli vuorokautta, sanoi tuubin kylki mitä vain. Olosuhteet eivät aina ole optimaaliset. Teltan poimuihin imeytyessään silikoni ei kuivu yhtä nopeasti kuin pinnalla, joten kannattaa antaa saumojen kuivaa mieluummin vähän liian kauan kuin liian vähän aikaa. Vielä tahmainen silikoni tahraa teltan pinnan peruuttamattomasti.

Välillä kannattaa käydä tarkistamassa, että kiilat ovat paikoillaan, ja että telttakangas on pinkeällä. Poista myös hyönteiset ja roskat sikäli mikäli niiltä ei voi välttyä. Viimeisimmällä teltan saumatiivistyskerralla jostain leijaili telttani päälle hieman tuhkaa. Erästä toista telttaa ja sen saumatiivistystä paikatessa oli käynnissä hiekkamyrsky ennen rankkasateita, eikä pölyltä voinut välttyä. Mikä silikonin sisään jää, se sinne jää. Pinnasta pystyy jotain kuivuessa vielä irroittamaan.

Sauma on kuiva, kun se tuntuu kumisen kovalta ja pinkeältä, eikä ollenkaan enää tahmaa sormeen.

Tarkista teltan saumojen vedenpitävyys

Tämä on hyvä työvaihe, joka kannattaa muutenkin aika-ajoin suorittaa teltalleen vaellusten välissä kasaamalla teltta pihalle. Kun saumat ovat mielestäsi kuivaneet, kaiva esiin saavi, kastelukannu, pihaletku, ruiskupullo… Ja käy kaverin, puolison tai lapsen kanssa saumat suihkutellen läpi. Kannattaa itse mennä katsomaan sisäpuolelle. Älä käytä painepesuria, mutta ruiskuta tai kaada vettä siten että se mielestäsi vastaa ainakin rankkasadetta. Anna kankaalle hieman aikaa myös imeä vettä ja venyä. Sisäpinta kankaasta voi tuntua viileältä mikä monesti tuntuu märältä vaikkei se sitä ole. Jotta erottaisit kondenssin sauman läpi tihkuvasta vedestä, kannattaa teltan sisäpintaa ensin muutenkin tunnustella kuivaksi, jos teltta on ollut yön yli pystyssä pihalla. Keskity pelkästään saumoihin, kun tarkistat vedenpitävyyttä.

Uusi teltan saumatiivistys tarpeen mukaan

Jos huomaat, että ensimmäisen tiivistyskierroksen jälkeen vettä valuu saumasta sisälle, pistä kohdat muistiin ja anna teltan kuivua. Tämän jälkeen uusi käsittely paikallisesti, anna sauman jälleen kuivua, ja suorita testi uudelleen, kunnes saumat ovat täysin vedenpitävät!

Sama saumatiivistystaktiikka sopii jo kuluneen teltan saumojen tai pienten reikien korjaukseen. Putsaa sauma tai pieni (alle 3mm kokoinen) reikä, ja sivele sen päälle silikonia. Anna kohdan kuivua. Toista käsittely tarvittaessa. Teltan saumaa voi joutua kuluvimmilta osilta tiivistämään uudelleen käyttömäärästä riippuen muutaman vuoden välein, tai tarpeen tullen.

Tiivistetty sauma pitää veden ulkopuolella

Oletko tiivistänyt telttasi saumat? Kerro kokemuksistasi alle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *