Mikä on höyrysulkusukka ja mihin sitä käytetään? Talviretkellä haasteena on pitää jalat lämpimänä ja hiihtokengät kuivana. Lämpimätkin saappaat alkavat retkipäivän aikana viilentyä ja jäykistyä, mikä johtuu saappaaseen kertyvästä kosteudesta. Kosteus ei tule ulkopuolelta, vaan saappaan sisältä – jalkojen hikoilusta. Lopulta kengät jäätyvät, niistä tulee epämukavat ja kylmät, ja aamuisin niitä on hankala pukea jalkaan. Höyrysulkusukat eli VBL-sukat (eng. Vapor Barrier Layer socks) ovat nerokas apuväline, joka pitää talvisaappaat kuivana. Höyrysulkusukan ansiosta jalan kautta haihtuva kosteus ei päädy jäätymään jalkineeseen, ja pitää siksi jalat lämpimänä! VBL-sukat ovatkin yksi tärkeimmistä talviretkeilijän varusteista. Opastan tässä artikkelissa höyrysulkusukkien käyttöön ja valintaan. Esittelen myös lyhyesti Northern Liten uudet Höyrysulkusukat, jotka ratkaisevat monta aiempaa VBL-sukkien ongelmaa.
Artikkeli on tehty yhteistyössä Northern Liten ja Wølmarkin kanssa. Koska suunnittelen Northern Liten tuotteita, on asetelma tietenkin hieman puolueellinen omaa luomusta kohtaan. Artikkelissa on linkkejä Northern Liten ja Wølmarkin tuotteisiin, jotka toimivat hyvin yhteen.
- Mikä on VBL-sukka ja miten höyrysulkusukka toimii?
- Kuinka pitää hiihtosaappaat kuivana talvivaelluksella?
- Höyrysulkusukan käyttöohjeet
- Kokemuksia VBL-sukista – Millaiset VBL-sukat ovat hyvät?
- Northern Lite VBL-sukat: uuden aikakauden höyrynsulkusukat
- Kylmän riskit jaloissa – Miksi jalkojen suojaus kylmältä on tärkeää?
- VBL-sukat hätätilanteessa: lämpöä ja suojaa märässäkin kengässä
Mikä on VBL-sukka ja miten höyrysulkusukka toimii?
VBL-sukka eli Vapor Barrier Layer Sock on täysin vedenpitävä ja hengittämätön sukka, joka luo jalkojen ympärille kosteudenpitävän kerroksen. Tämä ”höyrysulku” estää hikoilusta syntyvän kosteuden siirtymisen ulompiin kerroksiin, kuten villasukkiin tai hiihtokenkiin. Höyrysulkusukat takaa näin kuivat hiihtokengät ja lämpimät jalat.



VBL-sukkien hyödyt
- Jalat pysyvät lämpiminä: Höyrysulku säilyttää kehon tuottaman lämmön ja estää kosteuden jäähtymisen, eikä kosteus kerry jäädyttämään saapasta
- Kengät pysyvät kuivina: Saappaat ja hiihtokengät eivät kastu sisältäpäin, mikä pidentää niiden käyttöikää ja lisää mukavuutta pitkällä retkellä
- Alussukka hoitaa kosteuden hallinnan: Höyrysulkusukan alle puetaan alussukka, joka tekee VBL-sukan käytöstä mukavampaa. Näin voit myös hallita kosteutta vaihtamalla vain alussukkaa
Tehokkain keino suojata saappaita ja hiihtokenkiä kosteudelta, on käyttää höyrysulkua jalan ja hiihtokengän välissä. Kun jalka on suljettu vedenpitävään kuoreen, ei kosteus jalasta pääse siirtymään hiihtokenkään ja villasukkaan. Kengät pysyy kuivana, ja sen ansiosta myös lämpimänä koko retken ajan. Kuivattavaksi jää tällöin ainoastaan ohuet alussukat, paksujen saappaiden ja sukkien sijaan. Kerrospukeutuminen on tärkeää myös jaloissa!
Onko höyrysulkusukka hygieeninen?
Käytännössä tällainen kerrospukeutuminen VBL-sukan kanssa tarkoittaa muovipussia jalassa. Idea voi kuulostaa epäilyttävältä, mutta perusperiaate on toimiva.
Jos muovipussi jalassa kuulostaa kummalta tai ällöttävältä, et ole yksin – VBL-sukkaa käytettäessä on tärkeä pitää huoli jalkojen hygieniasta. Jalkahygienia tosin monesti unohtuu hiihtovaelluksella, jos ei ole VBL-sukkaa kannustamassa pesemään jalkoja useammin. Jalat on leirissä syytä pestä säännöllisesti muutenkin, esimerkiksi lämmittäen keittimellä tilkka pesuvettä, kun teet muitakin pesuja ja lumen sulattelua.
Höyrysulkua on suoraviivaisen helppo ja mukava käyttää, ja se tuo huomattavan hyödyn jalkojen lämpimyyden takaamiseksi. VBL-sukan käyttäminen voi jopa kannustaa parempaan jalkahygieniaan talvivaelluksella. Samalla jalat tulee tarkastettua huolellisemmin, mikä ehkäisee hiertymien ja paleltumien kehittymistä.
Paljonko jalat hikoilee talvivaelluksella?
Vaikket yleensä kokisi jalkojesi juuri hikoavan, huomaat kuitenkin monojen kangistuvan retken edetessä – erityisesti aamulla kenkää pukiessa se voi tuntua kovalta ja jäykältä. Tämä johtuu monesti kenkään kertyneestä, salakavalasta kosteudesta. Ihmiskeho kuitenkin haihduttaa levossakin hengityksen lisäksi noin 600g kosteutta vuorokaudessa. Osa tästä vesihöyrystä erittyy jalkojen kautta. Jos höyryä ei suljeta jalan pinnalle, kastelee se lopulta kengät kylmiksi ja tönköiksi. Rankan liikunnan aikana lisääntynyt hikoilu edistää kosteuden erittymistä jalan kautta. Höyrysulkusukka auttaa hallitsemaan tätä kosteutta ja pitämään jalat lämpimänä.

Kuinka pitää hiihtosaappaat kuivana talvivaelluksella?
Monella kulkee mukana käsitys, että ilman irroitettavaa sisäkenkää tai huopavuorta ei ole mahdollista hiihtää maastossa montaa päivää, koska saappaita ei saisi silloin kuivatettua helposti. VBL-sukan kanssa tätä huolta ei ole. Koska hiihtokengät eivät kastu hikoilusta, ei tarvetta kuivata monoja lähtökohtaisesti ole. Tämä ei onnistu millään muulla keinoin, kuin höyrynsululla – muulloin on luotettava kuivaamiseen, joka ei aina ole mahdollista.
Höyrysulkusukka vai irroitettavat huopavuoret?
VBL-sukka on erityisen tarpeellinen BC-monojen eli erähiihtomonojen kanssa, joissa ei ole kuivausta helpottavaa sisäkenkää. Höyrysulkusukkia käyttämällä pystyy vapaammin valitsemaan tukevammat eräsiteet ja monot painavampien huopavuorisaappaiden sijaan, mikä tuo helpotusta hiihtoon upottavassa hangessa, ja luo kontrollia rinteessä. VBL-sukat mahdollistaa myös pitkät hiihtovaellukset, joilla ei tukeuduta tupiin tai muihin rakenteisiin.

Höyrysulkutaktiikka toimii toki myös sisäkengällisten monojen ja huopavuorellisten saappaiden kanssa – miksi antaa huopavuorisaappaan sisuksen kastua, kun sen voi pitää kuivana höyrysulkusukalla? Näin saappaisiin ei myöskään pesiydy tunkkainen haju.
Irtovuorellistenkin saappaiden kuivaaminen on lopulta aika vaivalloista – Kuivattamiseen saa kulumaan useita tunteja. Saatat myös tarvita lisävälineitä kuten pieniä vesipulloja jotka kestävät kuuman veden, tai sanomalehtiä jotka imevät kosteutta kengästä. Lämmittelyyn ja kuivaamiseen kuluu myös huomattavan paljon polttoainetta.
Kuivaamisen tulos ei siltikään ole täydellinen, ja jossain vaiheessa reissua kosteus alkaa häiritsemään hiihtosaappaan eristävyyttä ja käytettävyyttä. Sisäkenkä jäätyy välillä kiinni ulkokenkään, jolloin sitä ei saa irroitettua kuivaamista varten. Höyrysulkusukan käyttö on kevyempi, helpompi ja varmempi tapa pitää jalat lämpimänä ja monot kuivana ja toimintakunnossa.
Kosteiden sisäkenkien viemistä makuupussiin on syytä välttää, sillä makuupussin eristävyys kärsii kaikesta ylimääräisestä kosteudesta. Tuvalla kuivattaessa kengät on taas asetettava aika lähelle kamiinaa, jotta kengät kuivaisivat. Silloin on riskinä aiheuttaa peruuttamatonta vauriota kengille. Hiihtokengät ovat kuitenkin tärkein varuste talvivaelluksella, eikä niitä kannata altistaa ylimääräisille vaurioille. VBL-sukat vähentävät myös näitä riskejä.
Muovipussit vai VBL-sukat?
VBL-sukan sijasta voi käyttää yksinkertaisia muovipusseja jaloissa höyrysulkuna. Olen itsekin hiihtänyt tuhansia kilometrejä muovipusseihin luottaen. Ne ovat kuitenkin melko kertakäyttöisiä, ja vaativat paljon enemmän asettelua jalkaan. Päivän aikana pussit liikkuvat jalassa herkästi, joskus puristaen varpaita kasaan.
Jos höyrysulku ideana on uusi, voit kokeilla sen toimivuutta ennen isompia hankintoja, asettelemalla riittävän suuret roska- tai pakastepussit jalkoihisi. Kauppakassikin kelpaa. Pussia valitessa, katso että pohjan sauma on joitain senttejä pidempi kuin jalkateräsi.


Aktiiviselle talviretkeilijälle VBL-sukka on helpoin ja mukavin ratkaisu. Edullisuudessa mikään ei toki muovipusseja syrjäytä, ja se toimii edelleen varakeinona. VBL-sukkien pukeminen on kuitenkin muovipusseja helpompaa, eikä ne vaadi yhtä paljon asettelua jalkaan. Hyvin suunnitellut VBL-sukat kestävät käyttöä ja ovat mukavat, kehnommin tehdyt ei niinkään. Valinnassa kannattaakin olla tarkkana.
Höyrysulkusukan käyttöohjeet
VBL-sukkien alla kannattaa käyttää ohutta ja kiristämätöntä alussukkaa, joka tekee käytöstä mukavampaa. Tähän käy esimerkiksi ohuet merino- tai alpakanvillasukat. Olen viime aikoina suosinut kotimaisen Wølmarkin Helle-alpakanvillasukkia, sillä ne ovat hieman paksummat kuin aiemmin käyttämäni ohuet merinosukat, mutta kuivuvat silti nopeammin. Alpakka ei myöskään aiheuta samanlaisia villa-allergiaoireita, kuin mitä merinosta olen saanut jalkoihini.
Kun VBL-sukka puetaan alussukan päälle, se ei ole suoraan ihoa vasten – tämä lisää mukavuutta, ja tekee kosteuden säätelystä helpompaa.
Jos jalkasi ovat rakkoherkät, kannattaa ennakoivasti teipata yleisimmät kohdat ensimmäisinä hiihtopäivinä etukäteen. VBL-sukka ja sen sileä pinta itsessään auttaa hieman vähentämään hiertymiä, mutta koska jalat pysyvät kosteina, on syytä pitää huoli herkimmistä kohdista kuten kantapäistä.


VBL-sukan päälle kannattaa yleensä pukea myös paksu ja löysä villasukka. Näin paksumpi sukka on monojen lisäksi suojattu jalkahieltä, ja pitää jalan lämpimänä. Se myös pitää VBL-sukan paikallaan.
Jalka sukkineen asetellaan monon sisään, ja mono kiristetään jalkaan kelin vaatimalla tavalla. Seuraavaksi hiihdetään!

Kuinka pitää sukat kuivana talviretkellä? Sukkien kuivaaminen hiihtovaelluksella
Talviretkellä on hyvä olla 2-3 paria alussukkia mukana – yhdet sukat jalassa, yhdet vaihtosukat, yhdet kuivat aina varalla. Lisäksi paksumpia villasukkia kannattaa olla yhdet jalassa, toiset varalla pakattuna vesitiiviisti.
Kun alussukka päivän aikana hiihtäessä kostuu, voi sen vaihtaa kuivaan pariin alussukkia esimerkiksi lounasaikaan. Jos sää sallii, on jalkoja fiksua tuuletella ruokailun yhteydessä hetki, ja teippailla myös rakkoherkät kohdat. Kovimmilla pakkasilla ja huonossa kelissä ei yleensä kannata alkaa vaihto-operaatioon, ellei selvästi tunne tarvetta.
Kun käytetään VBL-sukkaa pitämään kengät kuivana, sen sisään kertyy kosteutta. VBL-sukan riisuttua, kannattaa höyrysulkusukka jättää jäähtymään hetkeksi, jonka jälkeen siitä on helppo rapistella jäätynyt kosteus helposti pois kääntämällä sukka nurinkurin. Tauon jälkeen käännä sukka oikein päin ja pue kuiva alussukka jalkaan, VBL-sukka sen päälle.
Alussukat ei hikoillessa kastu läpimäräksi, vaan ne kostuu hieman. Ohut alussukka on helppo kuivata päivän tai illan aikana kehon lämpöä vasten. Kostuneet alussukat kannattaa asetella vaatteiden alle kehon lämpöä vasten kuivumaan, esimerkiksi reisille tai hartioille.

Leiriin saapuessa, iltapäivällä kostuneet sukat voi kuivata yön yli, asettelemalla ne kerrastojen väliin hartioille. Näin haihtuva kosteus pääsee ulos makuupussista hupun kautta, ja alussukat ovat aamulla kuivat ja lämpimät asetella taas jalkaan.
Tärkeää on myös pitää jalat öisin makuupussissa lämpimänä puhtaissa sukissa kuten villasukissa – ja jos jalkasi ovat palelevaa sorttia, kannattaa käyttää esimerkiksi eristäviä toppatöppösiä lisäksi.

Vedenpitävät sukat vai VBL-sukat?
On huomionarvoista, että “vedenpitävät sukat” kuten SealSkinz eivät toimi VBL-sukan tavoin. Tämä johtuu siitä, että vedenpitävyyden saavuttamiseksi niissä on käytetty hengittävää kalvoa – vesi pysyy sukan ulkopuolella, mutta vesihöyry pääsee siirtymään jalasta kenkään kalvon läpi.
VBL-sukka eli “vapor barrier layer sock” tarkoittaa täysin vedenpitävää ja hengittämätöntä sukkaa, jota käytetään pitämään talvisaappaat kuivana. Materiaali ei hengitä kumpaankaan suuntaan, vaan on täysin vedenpitävä. Samaa tekniikkaa käytetään Northern Liten sadetakeissa, jotka on täysin vedenpitäviä, mutta tuuletus on tehty vetoketjuin materiaalin hengittävyyden sijaan. Näin on saatu aikaan luotettavampi ja kestävämpi vedenpitävyys, kuin hengittävillä kalvoilla.
Kokemuksia VBL-sukista – Millaiset VBL-sukat ovat hyvät?
Markkinoilla on ollut käytännössä kahta eri mallia höyrysulkusukkia, Rab ja Exped. Muovipussien jälkeen kokeilin näitä kumpaakin mallia, mutta palasin lyhyen ajan jälkeen käyttämään muovipusseja.
Rabin sukassa pohjan saumateippi alkaa pian irvitselemään, ja Exped ei istunut jalkaan kovinkaan hyvin vaan leveydessään jäi pussittamaan, mutta kuitenkin kiristämään nilkkaa. Kummankaan VBL-sukan materiaali ei pidemmässä juoksussa pitänyt kosteutta riittävän hyvin sisällään. Lisäksi sukkien muotoilu kärjestä oli tehty kuin pehmolelulle. Ihmisellä on kaksi eri muotoista jalkaa, joten miksi VBL-sukat on tehty samanmuotoisiksi, että ne varmasti kiristävät isovarpaita? Myöskään 5000 mm vesipilari ei jalassa riitä pitämään kosteutta sisällään, kun päällä on koko kehon paino.
Ei voinut olla niin, että roskapussi jalassa on paras ratkaisu. Olin saanut tarpeekseni muovipussien kertakäyttöisyydestä ja ainaisesta asettelusta jalkaan 52 päivän hiihtovaelluksella Ruotsissa. Palattuani reissusta keväällä 2022 aloin suunnitella parempia VBL-sukkia, ja lopulta alkuvuonna 2025 Northern Lite Höyrysulkusukat valmistuivat myyntiin. Viime silauksena testauksessa hiihdin talvella 2024 Norjan päästä päähän prototyyppisukat jalassani. Lopputulos miellytti ja kestävyys yllätti – VBL-sukat olivat valmiit.
Northern Lite VBL-sukat: uuden aikakauden höyrynsulkusukat

Northern Lite VBL-sukat on kehitetty erityisesti vaativiin talviolosuhteisiin. Niiden suunnittelussa on otettu huomioon käyttäjäkokemuksia aiemmista VBL-sukkamalleista:
- Mukautettu muotoilu: Sukat on muotoiltu erikseen oikean ja vasemman jalan mukaan, mikä varmistaa istuvuuden ilman varvasta painavia muotoja.
- Värikoodatut kantaremmit: Erottamisen helpottamiseksi oikea ja vasen sukka on merkitty eri väreillä. Kantaremmeistä on myös helppo säätää sukkaa päivän aikana, jos se meinaa liikkua kengässä.
- Kestävyys: Northern Lite höyrysulkusukat on valmistettu moninkertaisesti vettä pitävämmiksi ja kestävämmiksi kuin muut VBL-sukat ja muovipussit. Teipatut saumat on sijoitettu pois kuluvista kohdista, eikä saumat jää myöskään painamaan jalkaa.
Northern Lite VBL-sukat on muotoiltu erikseen oikean ja vasemman jalan mukaan. Tämä varmistaa mahdollisimman mukavan istuvuuden, ilman varvasta painavaa kiristystä. Istuvuus on jalan muotoinen, mutta siinä on myös riittävästi väljyyttä jotta sisään tarvitessa saa myös paksummat villasukat.


Oikea ja vasen sukka on merkitty eri värisin kantaremmein. Näin erotat helposti, kumpi sukka on oikea, ja kumpi vasen. Kantaremmistä pystyy myös helposti päivän aikana nykimään kantapäätä ylöspäin, jos sukka meinaa karata paikaltaan. Monesti kovalla pakkasella monoa joutuu pitämään hieman löysemmällä paremman verenkierron vuoksi, mikä hieman lisää sukan liikkuvuutta kengän sisällä.
VBL-sukkia on neljää eri kokoa, kolmen numeron välein. Näin varmistetaan paras istuvuus.

Höyrysulkusukkien painoa jalassa ei edes huomaa – höyrysulkusukat ovat höyhenenkevyet, pari painaa vain 30 grammaa.
Muihin VBL-sukkiin verrattuna materiaali pitää moninkertaisesti paremmin vettä. Samaa 20 000mm vesipilarin kangasta käytetään myös Northern Liten Superlite -sadetakeissa sekä vedenpitävissä rukkasissa.

Kylmän riskit jaloissa – Miksi jalkojen suojaus kylmältä on tärkeää?
Paleltumat ovat talvella retkeillessä ilmiselvä riski, mikäli niiden syntymistä ei ehkäistä kaikilla tavoin. Paleltumat eivät kuitenkaan ole ainoa riski talvivaelluksella, sillä kylmävaurioita voi syntyä myös nollan asteen yläpuolella. Kun jalat ovat viileät ja kosteat pitkiä aikoja, on salakavala riski immersiovaurioille, kuten niin kutsutun “juoksuhautajalan” (eng. trench foot) syntymiselle. Tämän vuoksi jalkojen pitäminen lämpimänä on ensisijaisen tärkeää. Kertynyt kosteus sukassa ei haittaa, kunhan vain jalat pysyvät lämpiminä. Tämän vuoksi talvisaappaan tai hiihtomonon kannata antaa jäätyä – silloin kenkä jäähtyy nopeasti eikä lämmitä samalla tavalla.
Ehkäise kylmävammoja talviretkellä
- Ehkäise kosteuden kertyminen kenkiin: VBL-sukat auttavat pitämään monot ja villasukat kuivana, mikä auttaa huomattavasti niiden lämpimyyden säilymiseen. VBL-sukka myös itsessään pitää kerroksen lämmintä ilmaa lähellä jalkaa.
- Tarkkaile jalkojasi pitkin päivää ja vaellusta erityisellä tarkkuudella. Jos jalkoja alkaa kylmää, on suotavaa lisätä tai vaihtaa sukkia ennakoivasti. Yli 8 tunnin yhdistetty kosteus ja viileys altistaa immersiovammoille.
- Pidä kylmävaurion mahdollisuus mielessä. Jokaiseen rakkulaan on liitettävä hiertymän lisäksi mahdollisuus, että kyseessä onkin paleltumavamma.
- Kuivaa varusteesi aina, kun mahdollista. Höyrynsulkua käyttäen sukkien kuivaus onnistuu aina kehonlämpöä vasten, ja kengät pysyy turvallisesti kuivana & lämpimänä.
Jos jalkoja alkaa kuitenkin kylmää, voit kokeilla pitää monoja löysemmällä, sillä kiristetyt monot rajoittavat verenkiertoa jalkoihin. Myös rankempi liikunta, esimerkiksi muutaman minuutin pikahiihto umpihangessa auttaa myös pumppaamaan jalkoihin enemmän verta lämmikkeeksi. Toisaalta lyhyiden hiihtotaukojen pitäminen voi auttaa verenkiertoon, sillä hiihtoliikkeessä etenkin varpaiden verenkierto heikkenee hetkellisesti. Pysähtyessä veri pääsee kiertämään paremmin varpaiden kautta.
Höyrysulkusukilla jalkojen kosteutta voidaan säädellä tehokkaasti päivän aikana, toisin kuin kostuneissa monoissa villasukkia vaihtamalla. Tärkeintä on pitää jalat lämpimänä, koska jalat ovat hieman kosteat liikunnasta joka tapauksessa. Kun jalat pysyvät lämpimänä, paleltumien ja muiden kylmävaurioiden riski on pieni.
VBL-sukat hätätilanteessa: lämpöä ja suojaa märässäkin kengässä
Talviretkeilyssä yllättävät tilanteet voivat muuttaa olosuhteet hetkessä. Mono tai saapas voi kastua monista ulkoisistakin syistä: kengän kalvo voi pettää kosteilla keväthangilla, vahingossa voi astua ojaan tai puroon, tai saapas voi upota avantoon tai jään päälle nousseeseen vesikerrokseen. Kun kenkä kastuu pakkasella, tilanteesta voi nopeasti tulla vaarallinen. Tässä kohtaa VBL-sukat voivat olla ratkaiseva turvallisuusvaruste pelastamaan jalat kylmettymiseltä.

Northern Lite VBL-sukat on suunniteltu hyvin istuviksi mutta sopivan väljiksi, jotta niiden sisälle mahtuu alussukan lisäksi tarvittaessa myös paksumpi villasukka. Jos mono tai saapas kastuu, kaadat vain VBL-sukan sisään menneen veden pois, ja riisut märät sukat. Sen jälkeen voit pukea kuivat sukat jalkaan, laittaa VBL-sukan monon sisään ja suojata sisällä olevat eristävät sukat kosteudelta.

Retkiluistelijoiden turvallisuusvarusteena muovipussit ovat vakio monojen kastumisen varalta, joten on luonnollista siirtää tämä oppi myös talvivaeltajien varustelistalle. BC-monojen ja kiinteävuoristen saappaiden kastuessa ainoa apukeino on käyttää vedenpitävää höyrysulkua jalassa, jotta päästään siirtymään kuivin jaloin parempaan paikkaan.
Northern Lite VBL-sukat tarjoavat mukavuutta, kestävyyttä ja tehokkuutta talvisiin seikkailuihin. Haluatko tehdä talviretkistäsi entistä mukavampia? Kokeile höyrysulkusukkia ja koe ero itse!
Wølmarkin alpakkasukat ovat täydellinen valinta VBL-sukkien sisällä käytettäväksi. Alpakanvilla tuntuu vähemmän kostealta kuin muut kuidut ja se kuivuu nopeasti, kestäen myös käyttöä. Alpakka on ympäristöystävällisempi valinta, eikä se aiheuta villa-allergiaa.

Northern Lite on kotimainen yritys, joka tuottaa innovatiivisia ulkoiluvarusteita. Varusteillamme teet ulkona liikkumisesta iloa, säätilasta riippumatta. Valitse kestävästi ja nauti luonnosta kanssamme!

Wølmark Finland valmistaa retkeilyvaatteita alpakan villasta. Valjastamme alpakan villan huippuominaisuudet retkeilijälle, vaeltajalle ja jokaiselle luonnossa liikkuvalle ihmiselle!