Siteiden asennus metsäsuksiin: Mikä on 455-sääntö?

Olen vuosien varrella hankkinut yhden jos toisenkin parin metsäsuksia. Osan uutena, valtaosan käytettynä. Hihaan on kertynyt monta oppia, jotka ottaa suksikaupoilla huomioon. Eräs tärkeimmistä tarkkailtavista seikoista on metsäsuksen siteen paikka. Siteet eivät vanhassa suksessa välttämättä ole parhaassa kohtaa, tai siteiden asennus metsäsuksiin saatetaan tehdä ei-optimaaliseen kohtaan jopa suksiliikkeessä.

Tässä artikkelissa käsittelen siteiden asentamista metsäsukseen, ja kuinka siteiden asennus metsäsuksiin eroaa muihin suksiin nähden. Kun tunturi- ja latusuksiin side yleensä asennetaan kärkirauta tasapainopisteeseen, metsäsuksen side asennetaan paljon tätä edemmäs suksen kärkeä kohti, jolloin saavutetaan parempi kantavuus upottavalla hangella.

Artikkelin lopussa lisäksi kerron, mitä ottaa huomioon siteiden siirtämisessä ja asentamisessa.

Siteiden paikka metsäsuksissa vaihtelee

Mihin kohtaan siteiden asennus metsäsuksiin tehdään?

Metsäsuksen tärkein tehtävä on kelluttaa hiihtäjää umpihangessa tasaisesti. Pelkkä suksen pituus ei auta, jos side on liian takana. Liian taakse asennettu side aiheuttaa suksen kannan uppoamisen syvemmälle kuin kärjen, johtaen porraskävely-tyyliseen raskaaseen hiihtokokemukseen. Paino ei jakaudu tasaisesti suksen päälle. Hyvänkin suksen hiihtokokemus umpihangessa jää huonoksi, mikäli side on turhan takana. Pitäisikö kenkä sitten asettaa aivan suksen puoliväliin? 

Tämä ajatus on hyvin lähellä lopullista vastausta, mutta asia ei ole aivan niin yksioikoinen. Huomioon tulee ottaa suksen painojakauma, hiihtoasento ja hiihtäjän painojakauma, suksen muoto sekä jäykkyysprofiili. 2000-luvun alkupuolella joukko verkkovaeltajia päätti ottaa asiasta selvää Vaellusnetin turinapalstalla. Vaikka testit ja kokeilut eivät olleet aina järin tieteellisiä ja pientä heittoa voi tulla monesta syystä, on lopputulos riittävän hyvä ohjenuora joka toimii lähes aina: 

Metsäsuksen side tulee asentaa siten, että hiihtokengän puoliväli asettuu suksessa kohtaan, joka on 45,5% suksen pituudesta kannasta kärkeen mitattuna.

Tämän ohjeen mukaan asennettuna umpihankisuksi toimii parhaiten käyttötarkoituksessaan: kelluttaa hiihtäjää tasaisesti lumen pinnalla, joka mahdollistaa haastavissa olosuhteissa kevyehkön hiihdon. Siteen paikalla on kenties suurin vaikutus hiihdon keveyteen umpihangessa. Siteen asennus kannattaakin tehdä suksen käyttötarkoitus huomioon ottaen.

Metsäsuksi ei ole tehokkain kovan hangen suksi, vaan se on tarkoitettu upottavaan hankeen. Käy siis järkeen parantaa sen umpihankiominaisuuksia asentamalla side tarkoitukseen sopivimpaan kohtaan. Jotkut asentavat myös tunturisuksiinsa siteet 455-säännön mukaan, mutta silloin menetetään hiihtonopeutta kovalla hangella, mikä on tunturisuksissa merkittävämpi tekijä. Lähtökohtaisesti sääntö soveltuu siis metsäsuksissa käytettäväksi.

Muillakin tekijöillä on toki osansa sopassa. Umpihankisuksea liu’utetaan eteenpäin, sitä ei potkaista taakse kuten kovalla pohjalla hiihdettäessä. Metsäsuksen kärjen tulee olla löysä, jotta se nousee vaivatta hangen pinnalle. Kaikissa metsäsuksissa kärki ei ole yhtä joustava tai korkea. Tämän vuoksi ohjetta kannattaa mukauttaa suksen mallin mukaan.

Kun side on asennettu oikeaan kohtaan, on hiihtäminen umpihangessa nautinnollista.

Siteiden asennus metsäsuksiin 455-säännön mukaisesti

Suksi asetetaan lattialle tai muulle tasolle oikein päin. Mitataan suksen pituus kannasta kärkeen suorinta reittiä, eli ilmateitse. Tässä kohtaa saatat huomata, että suksesi on ilmoitettua lyhempi: esimerkiksi 300cm pitkä suksi voikin olla vain 291cm pitkä. Kyse on normaalista mittavirheestä, suksen mitat yleensä ilmoitetaan mitasta ennen muotoilua. Suksiparien välillä voi myös olla joidenkin senttien heittoa valmistuksellisista syistä.

Kun olet mitannut suksen pituuden, kerro mitta 0,455:lla, esimerkiksi Peltonen Metsä Skin 270:

Todellinen mitta 266 x 0,455 = 121,03 cm

Tämä on kohta, johon hiihtokengän keskikohta tulee. Mittaa siis hiihtokengän keskipiste. 

Hiihtokengän keskikohta mitataan kengän kannasta kärkiraudan tai pinnilinjan etupuolelle.

Jos käytät hiihtosaappaita eräsiteissä, mittaa kannasta kärkeen siihen asti, mihin etummaisen ja taemman ruuviparin puoliväli tulisi eräsiteessä. Muita kenkiä universaalisiteissä käyttäessä, mittaa vain kengän pohja kannasta kärkeen. 

Esimerkiksi koon 41 Alfa Outback BC-monossa pohjan ulkomitta on 272 mm, mitattuna kannasta kärkiraudan etupuolelle. Luku jaetaan kahtia:

272/ 2 = 136mm eli 13,6 cm 

Etsitään siis suksesta oikea kohta, ja lisätään siihen puolet hiihtokengän pohjan mitasta kärkeä kohti. Tällöin löydetään oikea kohta, tässä tapauksessa 137cm suksen kannasta päin mitattuna, johon siteen kärkirauta kiinnitetään. Siteen ruuvien paikat tulee etsiä siteen mukana tulevalla sapluunalla ja mittaamalla suksen keskilinja.

Siteiden paikka havainnollistettuna metsäsuksissa
Hiihtokengän puoliväli tulee siihen kohtaan, jossa suksen pituus perältä mitattuna on 45,5% suksen pituudesta.

Onko 455-sääntöön poikkeuksia?

Siteiden asennus metsäsuksiin kannattaa yleensä tehdä 455-säännön mukaan. Mihin kohtaan eräsiteet asennetaan, on kuitenkin lopulta mieltymyskysymys. Itse asennan alle 220cm sukset lähtökohtaisesti painopisteeseen, sillä niin lyhyt suksi ei enää muutenkaan kanna kokoistani hiihtäjää kovin hyvin umpihangessa. Kovemmalla pohjalla kuten kelkkauralla suksesta saa tällöin enemmän irti.

Esimerkiksi Peltonen Metsä -metsäsuksien kärki on Järvisen Lapponiaa hieman jäykempi, minkä vuoksi jotkut tykkäävät asentaa siteen hieman 455-sääntöä taemmas. KSF Scout -suksessa taas suksen painopiste on jo verrattain lähellä 455-asennuksen kohtaa. Jotain 1-3 sentin vaihtelua siis mallista toiseen voi harkita, yleensä mieluummin sentti pari liian taakse kuin eteen. Suurista eroista ei kuitenkaan ole kyse.

455-säännön mukaan asennettaessa suksen pohjan pitokuvio jää yleensä normaalia taemmas, mikä voi tuntua hieman oudolta kovalla hangella hiihtäessä. Umpihangessa hiihtäessä tällä ei kuitenkaan ole juuri merkitystä. Kelluttavuus ja pito ovat metsäsuksen tärkeimmät ominaisuudet, ja 455-säännön mukaan asennettu side parantaa pitoa ja kelluttavuutta, kovan hangen luiston kustannuksella. Metsäsuksi on lähtökohtaisesti upottavan hangen suksi, joten siteet kannattaa asentaa käyttötarkoituksen mukaan.

Tulee muistaa, että siteiden asennus metsäsuksiin ei ole millintarkkaa hommaa monen metrin mittaisessa suksessa. Joku saattaakin jo huomata, että monon koko vaikuttaa joitain senttejä siihen, mihin eräsiteen paikka valitaan. Asia on juuri niin, mutta sentin-parin heitto sinne tänne ei vaikuta juurikaan lopputulemaan. Jos siis hankit sukset joita on käyttänyt henkilö 40-koon monolla, voit aivan hyvin 42-kokoisilla monoilla käyttää samoja suksia. Pari kokoa suuntaan tai toiseen on sopiva toleranssi. Jokaisella on myös suksien suhteen oma preferenssinsä, jos on riittävästi hiihtänyt. Tärkeintä on laittaa suksiin siteet kiinni ja lähteä hiihtoretkelle!

Siteiden siirtäminen

Jos omistat metsäsukset, tai hankit käytetyt sukset joissa siteet on asennettu eri kohtaan, voit harkita siteiden siirtämistä. Kun irrotat vanhat siteet, voit samalla tarkistaa suksen ytimen kunnon käytetystä suksesta. Siteen siirtämisestä ei ole oleellista haittaa, seuraa korkeintaan pieni kosmeettinen jälki.

Eräsiteen paikka on lähes aina mahdollista halutessa siirtää, erityisesti jos alkuperäinen paikka on hieman kauempana uudesta kohdasta. Suosittelen yleensä vaihtamaan myös tukevampaan sidesysteemiin ja hiihtokenkään samalla vaivalla, sillä ne parantavat metsäsuksen hallintaa ja keventävät hiihtokokemusta huomattavasti, mikäli reitilläsi on yhtään korkeuseroja. Pitkän suksen hallinta alamäkeen on lähes mahdotonta löysällä saappaalla, aiheuttaen loukkaantumisriskin.

Aina, etenkään jos hankit käytetyt sukset joissa siteet on valmiina kiinni, ei ole mahdollista tehdä siirtoa, sillä vanhat sideruuvien reiät olisi liian lähellä uusia reikiä. Etäisyyttä vanhoihin reikiin tulle olla vähintään 8-10mm ja vanhat reiät tulee täyttää tiiviiksi. Tällöin voit valita, siirrätkö siteitä ollenkaan, vai hieman edemmäs tai taemmas kuin ajattelit. Jos siteiden kiinnittämiseen on käytetty liian vahvaa liimaa kuten epoksia, vanhat reiät eivät enää jää käyttökelpoisiksi, koska irrottaminen rikkoo reikää liikaa.

Joissain metsäsuksissa 455-säännön mukaan laskettavassa asennuskohdassa ei enää ole siteen alla vahviketta. Näin on Karhun metsäsuksissa, itselläni kärkiruuvit jäävät vahvikkeen ulkopuolelle. En kuitenkaan ole huomannut tässä ongelmaa, jos vain siteen ruuvit ovat riittävän pitkät. Jos esimerkiksi asennat Xplore-siteet, pyydä liikkeestä näille pidemmät ruuvit, koska siteessä mukana on liian lyhyet ruuvit. Voit myös harkita asentavasi siteet muutaman sentin taemmas.

Siteen asennus metsäsuksiin

Kun sopiva side- ja jalkinetyyppi sekä eräsiteen paikka on valittu, on aika kiinnittää siteet suksiin. Erityisesti uuden suksen poraaminen voi tuntua jännittävältä, joten ensikertalaisen voi olla järkevää turvautua suksiliikkeen asennuspalveluun. Palvelut ovat edullisia, yleensä joitain kymppejä ja asennuksen tekee alan ammattilainen käden käänteessä.

Tästä huolimatta on erityisen tärkeää tietää, miten siteen paikan etsintä tapahtuu. Kaikissa liikkeissä ei vielä oteta huomioon, mihin kohtaan side lähtökohtaisesti tulisi asentaa umpihankisuksissa. Valmistajien ohjeet noudattelevat monesti edelleen latusuksien ohjeita. Metsäsukset kannattaakin viedä ensisijaisesti asennettavaksi liikkeeseen, jossa niitä myydään. Tästäkin huolimatta usein eräsiteen asennus tehdään painopisteeseen, ellei muuta itse pyydä. Jotkut liikkeet eivät pyytämälläkään asenna sidettä muualle kuin painopisteeseen. Silloin side ja suksi kannattaa ostaa irrallaan, ja tehdä asennus itse tai kysyä apua toisesta liikkeestä.

Joissain liikkeissä on valmistajan ammattikäyttöön tarkoitetut ohjurit joilla siteen asennus onnistuu teknisesti nopeasti ja tarkasti, mutta se ei kerro tärkeintä, eli mihin kohtaan eräside tulee asentaa pituussuunnassa. Suurin osa myydyistä suksista on latusuksia, joten marginaaliporukka metsäsuksineen jää monesti huomiotta.

Metsäsuksen siteen asennus itsessään tapahtuu kuten kaikkiin muihinkin suksiin, ja sen voi hyvin tehdä itsekin. Mitataan ruuvien paikat, porataan reiät suoraan, käytetään sopivaa tilkitsevää liimaa ja ruuvataan siteet paikalleen. Paketisda tulee yleensä ohjeet mukana. Mikä metsäsuksien siteen asennuksessa on tärkeää, on tietää miten oikea kohta suksen pituussuunnassa mitataan.

Tarkistitko, onko metsäsuksiesi siteet asennettu 455-säännön mukaan? Tai onko sinulla kenties eri mieltymys asennuskohdan osalta? Kerro ajatuksesi alle!

2 ajatusta aiheesta “Siteiden asennus metsäsuksiin: Mikä on 455-sääntö?”

    1. Teemu Hartikainen

      Kiitos hyvästä kysymyksestä! Tähän on useampi eri ratkaisu, itse olen käyttänyt lähinnä hidasta epoksia. Ensin kannattaa siistiä reikä eli jollain terällä silottaa vähän reunoja että liima täyttää helpommin kolot. Voi porata kanssa terällä siistiksi.

      Jos tapittaa reiät esim puutapeilla tai muovitapeilla niin olen tavannut käyttää samaa ulkokäyttöön sopivaa puuliimaa kuin siteitä asentaessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *