Kaikkea ei tarvitse eikä aina kannata hankkia uutena. Metsä- ja tunturisukset voivat olla kalliita hankintoja. Lisäksi kun pitää hankkia myös hiihtokengät, sauvat, siteet ja kenties nousukarvat. Paketin koko ja hinta voivat huimata. Eräsuksien valinta vaatii siis hieman ajatusta.
Onneksi vaellusvarusteita myydään ja ostetaan tiuhaa tahtia verkon myyntialustoilla ja erilaisissa myyntiryhmissä Facebookissa. Tässä artikkelissa tarjoan parhaat vinkit eräsuksikaupoille, ja kerron mitä kannattaa ottaa huomioon suksien kuntoa tarkastellessa. Saat myös rahanarvoisia neuvoja logistiikkaan, kun kaupat on syntyneet.
Kauanko eräsukset kestää?
Tunturi- ja metsäsukset ovat yksi pitkäikäisimmistä varustekategorioista, kun niistä on huolehehdittu oikein. Minulla on tänäkin päivänä käytössä metsäsuksia, jotka on valmistettu 70-luvun alkupuolella – siis 50 vuotta sitten! Hurjimmillaan olen nähnyt hiihdettävän 1800-luvulla valmistetuilla puusuksilla.
Suksen rakenne vaikuttaa hieman kestävyyteen, mutta ylivoimaisesti suurin tekijä on suksien säilytystapa ja onko suksia hoidettu hyvin. Eri pohjaratkaisut vaikuttavat pitkäikäisyyteen jonkin verran. Voideltava suksi voi kestää kymmeniä tuhansia kilometrejä hiihtoa, mutta sen voi pilata parin kauden huonolla säilytyksellä. Jos suksia on käytetty paljon pilkkireissuilla jään päälle kertyneen veden ja sohjon seassa, suksen rakenne voi olla kärsinyt altistuksesta kosteudelle, jos siteitä ei ole asennettu oikein.
Käytettyjen eräsuksien valinta on sudenkuoppia täynnä. Käyn tässä artikkelissa läpi yleisimmät huomioitavat ja harkittavat seikat, jotta käytettyjen eräsuksien valinta onnistuu sinultakin.
Eräsuksien valinta – Miksi käytetyt eräsukset?
Laadukkaat metsäsukset ja tunturisukset ovat hintavia hankintoja. Tarjoushaukka voi löytää hyviä diilejä uusistakin suksista tai kakkosluokan suksista tehtaalta kysellen. Metsäsuksien jälleenmyyntihinnat ovat kuitenkin aika vakio, eikä ne vaihtele montaakaan kymppiä – hintapaine on jatkuvasti ylöspäin. Kirjoitushetkellä kotimaiset metsäsukset kustantavat 250-500 euroa. Kaikki laadukkaat metsäsukset valmistetaan Suomessa tai Ruotsissa, joten valmistaminen on kallista.
Laadukkaimmat tunturisukset ovat hintaluokassa 300-400 euroa ilman siteitä. Tunturisuksissa tarjontaa on hieman enemmän, joten tarjouksia löytää helpommin.
Sukset ovat parhaimmillaan vuosikymmeniä kestävä hankinta, vaikka käyttöä olisi paljon. Laadusta kannattaa maksaa. Jos haluat säästää, on järkevää tutkia käytettyjen eräsuksien markkina ennen kuin harkitset halpiksia. Vanhatkin sukset voivat olla pitkäikäinen hankinta. Lisäksi on ekologisempaa hankkia käytetty hiihtoväline, kuin ostaa uudet ennen aikoja.
Käytetty metsäsuksi vai halpa markettisuksi?
Kiinalaisvalmisteisten metsäsuksien, kuten paljon mainostettujen Nuorkami-metsäsuksien hinta-laatusuhde on yleensä kehno, huolimatta siitä, että hinta olisikin alhainen. Pienemmällä budjetilla hankintojaan tekevän voi olla järkevintä etsiä käsiinsä käytetyt sukset. Laatu on vanhassakin suksessa yleisesti parempi, kuin monilla halpismalleilla. Lisäksi vuosikymmeniä vanhasta suksesta voi saada jopa pidemmin käyttöikää, kuin uudesta huonosti valmistetusta suksesta.
Vuosien varrella Suomessa on myyty useita eri halpismalleja metsäsuksista. Lähes jokaisessa mallissa on ollut ongelmia. Kiinalaisvalmisteisten suksien siteet voivat olla herkempiä hajoamaan pehmeämmän materiaalin vuoksi, niissä on yleensä teräviä reunoja, siteiden ruuvit on monesti vinossa ja välissä ei välttämättä ole tiivisteenä liimaa. Lisäksi siteet on yleensä asennettu painopisteen kohtaan, eikä umpihankeen parhaalla tavalla. Suksen pitopohjat on joskus vinossa, huonosti tehty tai ne kuluvat nopeasti. Suksen ydin voi olla löysä, jolloin suksi taipuu jalan alla banaaniksi. Erilaisia pinnoiteongelmia on myös ollut havaittavissa. Kärki on monessa mallissa matala. List goes on.
Tunturisuksissa ei ole aivan niin suurta laatuvaihtelua. Suurin osa tunturisuksista valmistetaan Keski-Euroopassa, mutta osa myös Kiinassa. Koska tarjontaa on enemmän, mallit ja ominaisuudet muuttuvat useammin. Tunturisuksia valmistavat yritykset ovat suurempia, joten kaukomailla valmistettua suksea ei niin tarvitse säikähtää, laatu on parempi kuin metsäsuksikategoriassa.
Käytettyjen eräsuksien valinta – Mitä ottaa huomioon?
Tärkeintä käytettyjen suksien kaupoilla on kiinnittää huomiota suksen kuntoon. Kunto ja käyttömäärä pitkälti sanelee hinnan. Hinnoittelun tulee osua kohdalleen suksen ikään, kuntoon ja malliin nähden.
Suksen kunnossa huomioon otettavia seikkoja:
Käyttömäärä
Montako hiihtopäivää tai kilometriä suksilla on hiihdetty. Millaisella käytöllä sukset on olleet, eli millaisessa maastossa mihin talven aikaan? Miten vanhat sukset ovat?
Säilytys
Miten suksia on säilytetty käyttämättömänä? Ovatko ne olleet viileässä, pimeässä tilassa vai kuluttavammassa auringossa, kuumassa ja kuivassa? Erityisesti puusukset kuuluisi säilyttää ulkovarastossa. Onko voideltavien suksien pohjia käsitelty varastovoitelulla?
Pohjat
Onko pohjat naarmulla, onko voideltavat pohjat kuivaneet, pykiikö pohjat reunoista. Onko teräskantit ruostuneet/pykineet? Onko pitokuvio kulunut pyöreäksi? Vanhemmassa suksessa on aina riskinä liimausten irtoaminen uutta herkemmin. Muovipohja on erittäin hankala liimata takaisin. Voideltava pohja saattaa olla kuivunut, jos sitä ei ole säilytetty oikein. Tämä voi altistaa suksen pohjan hajoamiselle, tai pohja voi jo olla kupruillut tai halkeillut.
Siteet ja siteiden asennus
Onko suksissa oikeat siteet itselle? Onko siteet kunnossa? Miten siteet on asennettu – onko välissä vedeltä suojaavaa liimaa? Onko ruuvit ruosteessa? Onko siteet asennettu oikeaan kohtaan? Jos suksen ytimeen on päässyt kosteutta, voi sisus olla hapattunut pilalle, altistaen siteen irtoamiselle. Suosittelen yleensä tarkistamaan tilanteen itse suksikauppojen jälkeen ennen maastoon lähtöä, jos varmuutta ei ole. Myös runkoon asti yltävät naarmut voivat altistaa pilaantumiselle.
Suksen jalkavuus
Onko suksien jalkavuudet tasaiset? Jos sukset on säilytetty nipussa päällekkäin pitkään, toinen suksi on todennäköisesti menettänyt jalkavuuttaan enemmän. Aseta sukset vierekkäin tasaiselle alustalle ja tarkastele kaaren korkeutta ja joustoa. Suksi voi myös olla vääntynyt pituussuunnassa vinoon.
Käytettyjen suksien hinta
Miten hinta vertautuu uusien suksien hintaan? Tutki saman mallin hintatietoja ja tarjouksia. Onko kyseessä uusin malli, vai vanhempi malli? Uudemmat versiot voivat olla ominaisuuksiltaan eri, vaikka ulkonäkö täsmää vanhan mallin kanssa. Sama tietysti myös toisin päin.
Yleensä hinnat liikkuu 30-170e välillä reilummin käytetyissä tai vanhemmissa metsäsuksissa, hieman riippuen suksen kunnosta ja iästä. Yleensä pidemmät metsäsukset on hintavampia kuin lyhemmät. Uudempia, vähän käytettyjä suksia myydään useiden satojen hinnalla, mutta hinnassa on usein siteet mukana. Järvisistä monesti pyydetään reilumminkin hintaa, onhan kyseessä hintava suksi. Kannattaa huomioida, että takuu ei enää välttämättä ole voimassa, ja vaikka suksi on laadukas, vuosikymmeniä vanhasta suksesta ei välttämättä kannata pulittaa lähes uuden hintaa. Moni on myös ostanut suksensa viisi vuotta sitten halvemmalla, kuin nykyään pyytämänsä hinta, kun suksien hinnat on nousseet. Jos lukee metsäsuksista artikkeleita vanhoista Erä-lehdistä, huomaa että hinnat ovat olleet huomattavasti alhaisempia vaikka ottaisi inflaation huomioon.
Tunturisuksia liikkuu yleensä 100-300 euron hintaan käytettyinä. Vanhemmat mallit ovat yleensä edullisempia. Suksissa on yleensä BC-siteet tai NN75 rotanloukut mukana, joka voi myös lisäksi näkyä hinnassa. Silloin tällöin myynnissä on täydellinen paketti nousukarvoineen, monoineen ja sauvoineen, joten ilmoitukset kannattaa selata läpi, vaikka ilmoituksen hinta vaikuttaisi korkealta. Kannattaa myös tutkia, mitä hintaa suksilla nykyään on. Käytetyn suksen hankinta ei ole äkkipikaisen hommaa, sopivan suksen löytymistä saattaa joutua odottelemaan. Seuraa hintakehitystä ja alennuksia pidemmällä aikavälillä uusienkin suksien osalta. Saat näin paremman käsityksen siitä, mitä myyjä on saattanut suksistaan maksaa.
Vanhentuneet sidemallit
Joissain suksissa näkee vielä asennettuna Salomonin BC-sidemalleja. Näille on erittäin harvoin monoja enää löydettävissä käytettynäkään. Salomonin normi alkaa myös olla sen verran iäkäs, että lähtökohtaisesti uudempi side alkaa jo olla paikallaan ja luotettavampi. Bc-siteitä valmistaa nykyään Rottefella, eikä vanhat Salomonin monot sovi näihin siteisiin. BC-siteistä on ollut vuosien saatossa eri näköisiä malleja, mutta ne ovat kyllä yhteensopivia uusien ja vanhojen monojen kanssa, kunhan niissä lukee Rottefella. Perinteisten eräsiteiden osalta kannattaa huomioida että kaikki kärkiraudat ja kantalenkit ei sovi yhteen.
Käytön jäljet ovat normaaleita
Kun ostat käytettyä hiihtovälinettä, siinä on varmasti käytön jälkeä. Naarmuja, kolhuja, siteiden uudelleen asennuksia. Kuluma pinnoitteessa on ihan okei, vaikka se saattaa näyttää rajulta. Tärkeintä on, että ytimeen yltävät naarmut on liimattu kunnolla umpeen, suksia on säilytetty kohtuu hyvin ja pohjat ei näytä irtoilevan. Pienet pykimät ja vääntymät kuuluvat asiaan. Ne eivät tee suksesta käyttökelvotonta tai epäluotettavaa. Hiihdä muutama kymmenen kilometriä ennen vaellukselle lähtöä, ja voit olla kohtuullisen varma, että käytetty suksesi kestää. Perus gorillateippi- ja nippusidevarat kannattaa tietysti joka tapauksessa olla mukana pikaisiin korjauksiin. Kuvissa olevat lähes pohjansa irrottaneet Järviset kestivät viime talvella hienosti yli sata kilometriä hiihtoa, ja kävin niitä vähän ojissa ja sorakuopilla kurittamassa isompien voimien armoilla.
Mistä löydän käytetyt eräsukset?
Hyviä alustoja käytettyjen suksien hankintaan ovat erilaiset verkkopohjat ja myyntiryhmät. Näiden lisäksi löytyy jonkin verran divareita ja kirpputoreja, joilla käytettyjä eräsuksia silloin tällöin liikkuu. Jotkin yritykset listaavat näitä myös verkkosivuilleen. Olen alle kerännyt resursseja, joita hyödyntää käytettyjen suksien etsintään:
- Tori.fi (täällä niitä liikkuu eniten) kannattaa tehdä myös osto-ilmoitus ja selvittää millä hakusanoilla suksia löytää, sekä asettaa hakuvahti
- Google-hakukoneesta etsimällä löytää yleensä helpoiten satunnaiset yksittäiset ilmoitukset divareilta ja muilta myyntipohjilta
- Facebook: Hiihtovaeltajat ja retkeilijät
- Facebook: Retkeily- ja vaellusvarusteita
- Facebook: Retkeily ja vaellus kirpputori
- Facebook: Vaellus- ja retkeilyvarusteet kiertoon
- Facebook: Erilaiset paikalliset kirpputorirymät
- Käytettyjä armeijan suksia myy Hämeenlinnassa SA-kauppa
Hyviä hakusanoja ovat erilaiset yhdistelmät, jotka ottavat eri kirjoitusasut ja virheet huomioon:
Eräsuksi, eräsukset, erä sukset, tunturi sukset, tunturisukset, metsäsukset, metsä sukset, vaellussukset, erämonot, bc monot, nnn bc, telemark, hanki sukset, SA-sukset, armeijasukset, umpihanki, järvinen lapponia, lapponiat, karhu erä…
Suksien postitus
Kaupanteon yhteydessä kun käytettyjen eräsuksien valinta on tehty, on huomioitava miten sukset saadaan uuteen osoitteeseen. Käytännössä merkitystä on hyvin paljon suksien sijainnilla. On hyvin hankalaa yksityishenkilönä rahdata pitkiä suksia. Yleensä mittaraja on noin 200 senttiä tai alle. Erilliset suksikuljetuspaketit maksavat etenkin käytetyn suksen hintaan nähden usein huomattavan paljon. Rahti tai noutomahdollisuus on hyvä ottaa huomioon, kun kauppoja alkaa hieromaan. Joskus voi onnistua tuoda tai noutaa sukset jonkun matkan varrelta, jos kauppoja jaksaa odottaa. Olen kerran hoitanut asian siten, että myyjä toi sukset rautatieasemalle, jolla kaverini junavuoro pysähtyi muutaman minuutin. Raha ja sukset vaihtoivat omistajaa käden käänteessä.
Tunturisuksille ja lyhimmille metsäsuksille on saatavilla edullisempiakin kuljetustapoja, jos niistä tietää. Olen itse vuosien ajan käyttänyt Shipit.fi -palvelua. Palvelu mahdollistaa edullisemmat hinnat kuluttaja-asiakkaille. Shipitin kautta usein onnistuu myös hieman pidemmän tai suuremman tavaran lähettäminen, kuten suksien postitus. Kuljetuksen hoitaa valitsemasi kuriiriliike tai posti, kuten normaalistikin. Hinnan kuljetukselle saa helposti suoraan palvelun sivuilta syöttämällä lähetyksen mitat ja lähtö- sekä vastaanottopaikkakunnan tiedot. Maksimimitta on kuljetustavasta riippuen noin 210-230 cm asti.
Joskus laskurilla on järkevää hieman kokeilla eri mittoja ja painoja, sillä pakkaamalla tavaran hieman eri lailla saattaa säästää huomattavasti. Olen esimerkiksi lähettänyt tunturisukset Kanadaan Shipitin kautta tilaamalla UPS:n kuljetuksen. Hintaa paketille oli tulossa melkein 200 euroa, mutta hieman mittasuhteita muuttaen ja pakettia keventäen hinta tippui satasen pintaan. Kotimaassa suksikuljetus on kustantanut joitain kymppejä.
Vuokraus on myös vaihtoehto
Muista myös, että hiihtovälinet voi vuokrata. Erityisesti satunnaiseen käyttöön ja ennen kuin eräsuksien valinta on selvää, on kätevää ottaa varusteet vuokralle. Vuokraliikkeiden lisäksi on mahdollista vuokrata varusteita myös yksityishenkilöiltä. Tätä varten on nykyään useita verkkoalustoja, joilla yksityishenkilötkin voivat retkeilyvälineitään vuokrata. Myös esimerkiki monet Suomen Ladun jäsenyhdistykset vuokraavat välineitä jäsenilleen. Voit säästää pitkän pennin, kun kokeilet välineitä muutamalla kympillä ennen monen sadan ostosta. Vaikka ostos menisikin lopulta huti, muista että voit tietysti myös myydä suksesi käytettyinä eteenpäin.
Minkä ikäiset sukset sinulla on käytössä? Kommentoi alle!