Puolikas makuualusta – Ultrakevyen vaeltajan valinta

Monesti puhutaan, että varusteiden keventäminen johtaa mukavuuden uhrauksiin, tai suoranaiseen epämukavuuteen. Yleensä vastaan, että näin ei suinkaan ole suurimmassa osassa tapauksia, koska viiden-kuuden kilon peruspainoon pääsee helposti jättämättä mukavuusvälineitä pois. On kuitenkin selvää, että meillä jokaisella on eri tavoitteet ja eri rajat mukavuudelle. Yksi ei kertakaikkiaan pysty nukkumaan ilman markkinoiden paksuinta, leveintä ja pisintä makuualustaa, kun taas toinen vaeltaa pitkiä polkuja 3mm paksun makuualustan kanssa, päästen jopa alle neljän tai kolmen kilon peruspainoon. Yleisempää on käyttää normaalia noin sentin paksuista solumuovialustaa. Tässä artikkelissa kerron omasta ratkaisustani keventää makuualustaa kesävaelluksille katkaisemalla makuualustan puoliksi, jolloin tuloksena on lyhyt ja ultrakevyt makuualusta. Puolikas makuualusta on kevein ratkaisu makuualustaksi, mutta se tuo mukanaan omat haasteensa.

Tämä artikkeli kuuluu niihin ”epämukaviin” neuvoihin, jota ei ole pakko toteuttaa, mutta joka voi olla kokeilun arvoinen jos jo käytät solumuovialustaa mukavasti ja haluat karsia painoa rinkasta edelleen. Katkaisemisen sijaan myös makuualustan taittaminen on mahdollinen vaihtoehto. Myös jotkut ilmatäytteiset alustat soveltuvat puolikkaan alustan taktiikkaan. Lue lisää ja opi, kuinka lyhyt makuualusta toimii!

Onko ultrakevyt puolikas makuualusta epämukava?

Olen retkeillyt vuosia ja tuhansia kilometrejä puolikkaalla solumuovisella makuualustalla, eli puolikkaaseen mittaan katkaistulla makuualustalla. Oppi jos toinenkin on kertynyt tästä systeemistä matkan aikana. Olen käyttänyt eri mallisia taitettavia solumuovialustoja, joita olen katkaistuna pitänyt mukana muun muassa Pacific Crest Traililla, Gröna Bandetilla ja osalla UKK-reitistön vaelluksistani. Käytin ennen kokopitkää solumuovialustaa, mutta halusin vielä keventää sieltä mistä se oli helpointa ja halvinta. Koska käytän puolikkaan alustan systeemiä edelleen kaikkien vuosien ja pitkien vaellusten jälkeenkin, on siitä sen verran hyötyä että haitat jäävät omalla kohdallani pienemmiksi.

Sanon kyllä jo alkuun suoraan, että makuualustan katkaisemisella puolikkaaksi on hieman vaikutusta vaelluksen mukavuuteen, eikä ratkaisu sovi kaikille – kuulostaahan ajatus itsessään jo melko kaistapäiseltä. Alustan katkaisun vaikutus ei kuitenkaan ole niin negatiivinen kuin voisi ajatella, mutta silloin on syytä tietää miten puolikasta ultrakevyttä makuualustaa käyttämällä siitä saa kaiken irti.

Jos nukut jo nyt mukavasti solumuovisella makuualustalla, ei makuualustan katkaisu muuta nukkumisen mukavuutta juurikaan. Jos taas aiot vaihtaa leveästä ja pitkästä ilmatäytteisestä alustasta solumuoviin, on puolikkaan makuualustan ratkaisu suuri kontrasti. Suuri on toki myös painonsäästö. Mukavuus nukkuessa voi muuttua hieman, mutta mukavuus kävellessä kasvaa painon tippuessa. Kyse on kuitenkin pääsääntöisesti muista asioista jotka mukavuuteen vaikuttavat, kuin itse alustan katkaisu.

Katkaistun makuualustan toista puolikasta paikataan käyttämällä tarpeen mukaan rinkkaa ja ylimääräisiä vaatteita jalkojen alla eristeenä. Rinkan malli ja mukana olevan vaatetuksen määrä pitkälti sanelevat mukavuuden.

Rinkka ja ylimääräiset tekstiilit sen sisällä toimivat jalkopäädyn eristeenä

Miksi katkaista makuualusta puoliksi?

Makuualustan katkaisu perustuu samaan ajatukseen kuin makuupussin ja retkipeiton ero – missä ei tarvita ylimääräistä lämpöä, jätetään se pois. Puolikkaan makuualustan hyötyjä kesällä ovat viileämpi nukkuminen kun jalkojen alla ei ole eristettä, mutta torson alla on riittävä eristys. Yleisimmin ultrakevyttä torsomittaista alustaa kuitenkin käytetään siten, että jalkojen alle asetellaan rinkka ja ylimääräiset vaatteet eristeeksi. Kokemukseni mukaan yleensä jopa minimalistisimmallakin varustekokonaisuudella rinkka ja vaatteet riittävät vähintään solumuovialustaa vastaavaan eristävyyteen. Joskus rinkka + vaateyhdistelmä on lämpimämpi kuin solumuovialusta. Lisäksi jalat ovat hieman kohollaan yön aikana mikä voi olla palautumisen kannalta mukavampaa pitkällä vaelluksella.

Repun keventäminen vaikuttaa vaeltamisen mukavuuteen positiivisesti, mutta on yleensä järkevä katsoa kokonaisuutta ja keventää useasta paikkaa kerralla. Jos aiot alustan katkaisemalla keventää 7,8kg peruspainosta 7,6kg peruspainoon, ei mukavuuden uhraus välttämättä ole sen arvoista jos et pysty keventämään mistään muualta. Toisaalta jos pystyt keventämään 200g useasta paikasta, puolen kilon tai kilon kevennys on jo merkittävä myös lyhemmällä matkalla. Joskus puolikkaaseen solumuovialustaan siirtyminen voi tarkoittaa huomattavasti suurempaa painonsäästöä.

Toinen näkökulma on, että jos käytät jo solumuovista makuualustaa ja nukut sillä mukavasti, ei makuualustan katkaisusta yleensä ole merkittävää haittaa nukkumisen lämpimyyteen tai mukavuuteen.

Ultrakevyt makuualusta säästää rinkan painoa

Makuualustan katkaisu ei ole keino, jota suositan ensi kertaa vaellukselle lähtevälle, mutta toisaalta jos sinulla jo on solumuovinen makuualusta ja haluat säästää ilmaiseksi painossa, eikä muualta enää säästä merkittävästi, on makuualustan leikkaaminen mahdollisesti järkevä ratkaisu. Katkaisemalla makuualustan puoliksi säästät yleensä vähintään 100-500 grammaa. Painonsäästö on siis merkittävä, jos olet valmis tekemään pienen uhrauksen käytettävyyteen.

Katkaisu mahdollistaa huomattavasti kevyemmän painon makuualustalle. Ultrakevyet ilmatäytteiset makuualustat painavat yleensä noin 350 grammaa normaalikoossa, leveämmät ja suuremmat 400-500g. Yleensä ei pääse alle 350-500 gramman melkein mitenkään muuten, paitsi harvoilla malleilla joita saa myös lyhyemmille käyttäjille sopivassa mitassa. Kevyet solumuovialustat taas yleensä täysipitkinä painaa noin 270-570 grammaa, jotkut jopa paljon enemmän.

Makuualustan lyhentäminen tai muotoilu on yksi helpoimmista ja edullisimmista tavoista säästää painoa, mutta on tärkeä harkita, onko keino itselle sopiva vaelluksen mukavuuden puolesta. Ultrakevyt paino mahdollistaa vaivattomamman liikkumisen, kun taas joskus enemmän painoa tuo enemmän mukavuutta leirissä.

Puolikas makuualusta painaa – yllätys yllätys – vain puolet alkuperäisestä.

Esimerkiksi yleinen Therm-a-rest Z-lite sol -makuualusta painaa täysimitassaan 410g, josta tippuu heti pois 205 grammaa. 

Oma suosikkini on ultrakevyt, edullinen ja kotimainen Kaira Arctic, joka painaa vain 265 grammaa ja pakkautuu muita vastaavia alustoja pienempään. Alusta ei toki ole uutena aivan yhtä lämmin kuin muut kennorakenteiset alustat, joskin pitkässä juoksussa Arctic ei lässähdä kasaan. Puolikas kuitenkin painaa vain 133 grammaa. Tähän painoon ei pääse yksikään täysimittainen ilmatäytteinen makuualusta, ei edes kokopitkän Kaira Arcticin veroiseen painoon.

Kevyempään pääsee ainoastaan hankkimalla vielä ohuemman solumuovialustan kuten Kaira Extreme tai Skalmo Gramlite 3:n. Näin ohuiden alustojen käyttäjältä vaaditaan kuitenkin jo paljon enemmän leiripaikan valinnassa sekä mukavuusrajoja toden teolla koetellaan.

Lyhyeksi katkaistu makuualusta on monikäyttöinen

Lyhyt solumuovinen makuualusta on monikäyttöinen varuste. Puolikas makuualusta on kätevä istuinalustan korvike, eli siitä saa hyvän taukoalustan puun juurella makoiluun. Mukana ei tarvitse kantaa erillistä istuinalustaa.

Solumuovisen makuualustan katkaisu on myös hyvä ratkaisu alustan pitkäikäisyyden eteen = saat yhdestä alustasta kaksi lyhyttä makuualustaa! Voit joko antaa toisen reissukaverin käyttöön, tai käyttää itse jäljelle jäävän puolikkaan sitten kun ensimmäinen kuluu rikki.

Katkaisimme PCT:llä Nemo Switchback-alustan kahtia ja saimme kevyen alustan kummallekin

Puolikas solumuovialusta toimii myös tuplakäytössä ultrakevyessä talviretkeilyssä, sillä ilmatäytteisen talvialustan päällä puolikas solumuovi riittää tuomaan lisälämpöä ja toimimaan varalla ilma-alustan puhkeamista varten. Talvella pakkaustilasta on yleensä suurempi puute, joten pienempään pakkautuva puolikas solumuovialusta on tervetullut ratkaisu. Se toimii myös erinomaisena taukoistuimena talvellakin.

Lyhyen makuualustan käyttö

Lyhyt makuualusta asetellaan teltan pohjalle ylävartalon alle.

Jalkojen alle asetellaan rinkka ja ylimääräiset vaatteet. Voit itse kokeilla, pidätkö mieluummin vaatteet rinkan sisällä vai päällä. Vaatteet kannattaa asetella niihin kohtiin, joissa rinkassa itsessään ei ole pehmusteita tai muita rakenteita pitämässä jalkoja irti maanpinnasta.

Tyynyn voi asetella alustan päälle tai ulkopuolelle. Viileämmällä kelillä tyynyn on syytä olla myös eristetty tai makuualustan päällä, kesällä sen voi jättää alustan päädyn ulkopuolelle.

Jos käytät rinkkaa jossa on muotoiltu tukiranka, varo laittamasta liikaa painoa rinkan päälle kun liikut alustan päällä, ettei tukiranka vaurioitu tai väänny.

Puolikas makuualusta sadekelillä

Tällä ultrakevyellä makuualustasysteemilllä on kääntöpuolensa – sadekelillä rinkka on yleensä märkä. Tätä voi kompensoida pakkaamalla rinkan esimerkiksi mukana olevan pack linerin sisään, jolloin kosteus pysyy rinkan sisäpussin sisällä. Tai jos sinulla on hengittämätön sadetakki tai sadehame mukana, voit asettaa märän rinkan sen sisään. Varmista tällöin, että torsomittaisen alustan reuna pysyy takin reunan päällä, ettei jalkojen alta höyrysty kosteutta makuupussiin.

Makuualustan lyhentäminen

Makuualustan katkaiseminen puolikkaaksi tai ns. “torsomittaan” tekee juuri sen miltä se kuulostaa – leikkaa ylimääräisen painon pois. Samalla menetetään osa käytettävyydestä, mutta tällä on hyviä puolia selvän haitan kompensoimiseksi.

Makuualustan voi myös katkaista 3/4 mittaan tai alustaa voi muotoilla ilma-alustoissa suosittuun ”muumiomalliin”. Voit ensin kokeilla vähän pidempää mittaa, ja myöhemmin lyhentää sen mukaan kuin mieli tekee.

Voiko ilmatäytteisen makuualustan lyhentää?

Yleensä solumuovinen makuualusta sopii parhaiten lyhennettäväksi, sillä lyhentäminen ja muotoilu on helppoa saksilla. Solumuovialustan katkaisu on myös ilmainen tai edullinen keino vähentää painoa rinkasta. Käsistään kätevä ja uskalias retkeilijä voi toki seurata esimerkiksi näitä ohjeita (englanniksi) myös ilmatäytteisen makuualustan katkaisuun. Huomion arvoista kuitenkin on, että alustan katkaisemalla menettää valmistajan takuun alustalle. Laadukkaat ilmatäytteiset alustat ovat myös yleensä hintavia, joten virhe katkaisussa johtaa suurempaan taloudelliseen tappioon.

Erityisiä short-mittaisia makuualustoja on myös yksittäisiä markkinoilla, joskin osa yleisimmistä on poistunut myynnistä. Uusia malleja kuitenkin on tuloillaan. Tärkeää tällaisen alustan hankinnassa on harkita painonsäästöä, osa lyhyistä alustoista ei tuo sen suhteen juurikaan hyötyä.

Taittamalla tuplaat solumuovialustan R-arvon

Täysipitkän makuualustan voi myös taittaa keskeltä kahtia, jolloin tuloksena on lyhyt makuualusta joka eristää paremmin. Pitkää makuualustaa ei ole tarve heti alkuun katkaista, jos et ole varma sopisiko tyyli sinulle. Kokeile ensin taittaa alusta kahtia! Alustan taittamisella on myös hyöty lämpimyyteen, koska silloin käytännössä tuplaat R-arvon jonka edullisesta ja kevyestä solumuovisesta makuualustasta saat. Esimerkiksi normaali 1 cm paksuinen alusta, jonka R-arvo on noin 1,4, taipuu puoliksi taittamalla tupla-arvoon R = 2,8. Tämä on jo syksylläkin riittävä lämpöarvo. Jos olet palelevaa sorttia mutta et halua panostaa useita satoja euroja ilmatäytteiseen makuualustaan, kokeile solumuovisen alustan kahtia taittamista. Silloin voit käyttää samaa taktiikkaa rinkan ja ylimääräisten vaatteiden kanssa jalkojen alle, mutta säästyä toisen solumuovialustan mukaan raahaamiselta lisälämmöksi.

Oletko katkaissut makuualustasi? Onko lyhyt makuualusta mieleesi? Kerro kokemuksesi kommentoimalla alle!

6 ajatusta aiheesta “Puolikas makuualusta – Ultrakevyen vaeltajan valinta”

  1. Kun en valitettavasti ole ultrakevyt vaan lähes 100-kiloinen vaeltaja, niin tämä on kyllä yksi alue, jossa en ole lähtenyt tinkimään. 480-grammainen ilmatäytteinen makuualusta on painonsa arvoinen yöunissa.

    1. Teemu Hartikainen

      Täysin samaa mieltä! Jokaisella on hyvin eri mukavuusraja. Itse edelleen käytän solumuovia kesäisin koska telttapaikan voi usein valita pehmeäksi mättääksi, tuvissa kovalla laverilla en minäkään kovin mielellään ohuella solumuovilla yövy.

  2. Näköjään nämä kevennyskonstit keksitään muutaman kymmenen vuoden välein aina uudelleen. Itselläni on ollut käytössä lyhennetty ja kavennettu RidgeRest jo viime vuosituhannen puolelta asti.

    Kevytretkeilyryhmässä esiteltiin myös katkaistu makuupussi, sellaista käytin Himalajalla jo vuonna 1986 Annapurnaa kiertäessäni, kaverinaan käytettynä ostettu untuvatakin rähjä.

    1. Teemu Hartikainen

      Noh, tällä jutulla tarkoitus oli tuoda tämäkin kikka laajempaan tietoon. Vanhat viisaudet kun on vähän hukkuneet kaiken muun alle. Ennen kuin nyt ei oikein ole ollut esim tuolla katkaistulla makuupussilla kaupallista potentiaalia, vuorikiipeilytouhuistahan se onkin peräisin. Ennen piti paljon tehdä itse, nyt tieto liikkuu verkossa ja ostajia on ympäri mannerta.

  3. Kaira Arctic löytyy, enkä ole sitä vielä katkaissut. Se on jäänyt vähälle käytölle, koska se vie pakattuna niin paljon tilaa ja sitä on haastava kiinnittää esim. rinkan päälle, vaikka onkin kevyt. Tiiviimmin pakkautuvilla kuten Nemo Switchback tai Exped Flexmat rinkan päälle tai kylkeen kiinnittäminen on helppoa. Miten sinä kiinnität Kaira Arctic -alustan rinkkaan? Tosin lyhennetty alusta menee varmaan helpommin kuin täysimittainen.

    1. Teemu Hartikainen

      Kaira Arctic kyllä mielestäni menee pienempään tilaan kuin muut taittoalustat, hankin Arcticin juuri säästetyn tilan (ja painon) vuoksi. Nemo ja Exped/Therm-a-rest myös lisäksi lässähtää ajan kanssa ja on kylmempiä kuin tuo Arctic, eli vaikka ne silloin menevätkin ohuempaan tilaan, ei ne ole enää yhtä lämpimiä. Kannattaa siis varoa kiristelemästä alustaa remmeillä rinkkaan liian tiukasti.

      Mutta ymmärrän tuskasi, pakkaustilavuus tämän kategorian alustoilla on suuri, joskaan ei niin iso kuin rullattavilla alustoilla. Alustan puolittaminen tosiaan helpottaa huomattavasti. Itse tykkään jos rinkan takataskun alla on remmit johon alustan saa poikittain, jolloin se myös tukee rinkan pystyyn laskiessa rinkan maahan. Ominaisuus on vain valitettavan harvoissa rinkoissa, monissa on vain pohjaremmit mutta silloin rinkka ei pysy pystyssä tai alusta pomppii pakaroita vasten.

      Toiseksi paras tapa mielestäni on pujotella kuminauhakujasto takataskun päälle mikäli sellaista ei vielä ole, ja sujauttaa alusta lenkeistä pystyyn rinkan takapuolelle. Silloin se ei ole edessä kun pitää päästä puiden ja puskien välistä tai ali.

      Viimeinen keino on sivulle tai päälle pakkaaminen, jolloin alusta on huomattavasti enemmän edessä. Mitä ylempänä alusta on, sitä pahemmin se myös ottaa tuulessa vastaan, tosin tuo pystyyn taakse pakkaaminenkin tuntuu aika purjeelta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *