Kun sopivat vaellussukset on valittu, on aika miettiä millaisen siteen eräsuksiin haluaisi asentaa. Side on kontaktipinta suksen ja monon välissä, mikä kiinnitetään sukseen ruuveilla. Sen tarkoitus on sekä mahdollistaa hiihtokengän helppo kiinnittäminen sukseen, että mahdollistaa voimansiirto hiihtäjän kengästä sukseen. Siteen valinnassa onkin oleellista samanaikaisesti miettiä, mitä kenkää tai monoa suksien kanssa halutaan käyttää. Siteen ja hiihtokengän tulee olla yhteensopivat. Paras side eräsuksiin on sellainen, joka palvelee suksien aiottua tarkoitusta.
Esittelen tässä artikkelissa erähiihtoon sopivat sidekategoriat, ja mihin käyttöön niistä kukin soveltuu parhaiten. Käyn myös läpi yleisiä seikkoja, joilla on vaikutusta siihen, mikä on juuri paras side eräsuksiin käytössäsi. Pääsääntöisesti millä tahansa sidesysteemillä pärjää kyllä talvivaelluksella tai -retkellä, mutta sidemalleissa on huomattavia eroja käytettävyydessä, hiihtomukavuudessa, hinnassa, painossa ja tukevuudessa. Myös siteiden kestävyys ja irroitusmekanismi ovat huomioon otettavia asioita. Siteen valinnalla voi lisätä hiihtomukavuutta merkittävästi.
Artikkelin lopussa käyn läpi sudenkuoppia joita välttää siteen valinnassa, sekä annan suositukseni, mitkä ovat paras side eräsuksiin.
Yleisimmin käytössä olevat eräsidemallit:
- Perinteinen eräside, Kuusamolainen “armeijaside”/kannantausside sekä sen kopiot
- NN 75 normi, “rotanloukku”, kannantausside, 75 mm
- NNN-BC
- Xplore
- Universaalisiteet esim OAC, Kuusamo Easy
Perinteinen eräside
Monelle perinteinen eräside, ”kuusamolainen” on tuttu armeijasta. Kenties kyseessä on Suomen suosituin eräside, mihin varmasti on vaikuttanut yleinen asevelvollisuus sekä sitä myötä siteen tunnettuus. Side on armeijakäyttöön tehty vankaksi ja edulliseksi valmistaa. Sen hyötyjä ovat koulutettu käyttäjäkunta, toimintavarmuus, edullisuus, keveys, helppokäyttöisyys ja varaosien helppo saatavuus. Ei ole ihme, että suurin osa metsäsuksien käyttäjistä on hankkinut kyseisen siteen. Osasyy on myös se, että siteeseen käy helposti saatava, suhteellisen edullinen ja lämmin kotimainen hiihtosaapas. Paras side eräsuksiin se ei välttämättä siviiliretkeilijälle ole.
Eräside on side, jonka kanssa toimii kumi- tai nahkasaapas, jossa on kannassa ura siteen kantaremmille. Saappaassa tulee myös olla ns. kieli kärjessä, joka pysyy siteen kärkipalassa kiinni. Tällaisia saappaita ovat tunnetuimmin Nokian Naali ja Kaira- saappaat, sekä Nokian Kontio ja Parkanon Talvikas. Moni suosii perinteistä eräsidettä, sillä silloin aina on leirikenkä mukana. Lämpimyyden lisäksi kumisaapas pitää vettä, jos vaikka järven jäällä joutuu hieman loskassa kahlaamaan. Suurimpaan osaa ”rantillisista” saappaista saa vaihdettavia huopavuoria, joiden kanssa moni on oppinut toimimaan pitääkseen jalat jossain määrin kuivana.
Eräside ja -saapas soveltuvat lähinnä tasaisen maan hiihtoon, kun ei tarvitse laskea mäkeä tai liikkua sivurinteessä kovalla lumella. Side ja saapas ei ole riittävän tukeva loivahkojenkaan mäkien laskuun tehokkaasti, sillä pelkästään suksella auraaminen on haastavaa jo lyhyehköllä (210-225cm) armeijasuksella. Sukseen ei saa kontrollia, koska saappaassa on yleensä ylimääräistä tilaa ja saapas ei ole kiristettynä jalkaan kiinni. Tämä voi aiheuttaa myös tasamaalla hieman ärsyttävää sivusuuntaista keinuntaa, joka rasittaa nilkkoja. Efekti on huomattavissa etenkin kevyemmällä saapasmallilla kuten nahkaisella Talvikkaalla.
Nato-side ja muut eräsiteet
Eräsiteestä on myös uusi versio, Kuusamo Nordigrip joka kehitettiin Nato-yhteensopivaksi. Siihen on tehty parannuksia lumen palloontumisen estoon, sidettä on jäykennetty ja se on säädettävä eri kokoisille jalkineille. Parannusten myötä myös haittapuolet ovat korostuneet, lähinnä paino. Nordigrip-side painaa 1000 g pari, joka on 50 prosenttia enemmän entiseen nähden. Kiinnityskohta on hieman alttiimpi vaurioille, koska kärkipala koostuu yhden palan sijaan kolmesta. Side on tukevampi ja helpompi käyttää, mutta hyödyt eivät välttämättä mene haittojen edelle.
Eräsiteestä on myös tehty lukuisia halvempia kopioita. Jotkut niistä ovat päteviä, mutta hajoamisriski on yleensä suurempi. Siteet ovat myös usein huonosti viimeisteltyjä, ja niiden terävät reunat saattavat puhkoa hiihtokenkää rikki. Valmiiksi halpoihin metsäsuksiin asennetut kopiositeet ovat usein huonosti paikalleen ruuvattu. Side on myös usein kiinnitetty väärään kohtaan. Kaikkien eräsidemallien kantaremmit eivät ole toistensa kanssa yhteensopivia.
NN 75 mm eli Nordic Norm
Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Siteitä valmistaa lähinnä norjalainen Rottefella, joka suoraan käännettynä tarkoittaa rotanloukkua. Lempinimitystä käytetään kaikista kärkisiteistä, joissa hiihtokengän kärkeen tehty uloke, niin kutsuttu ’kieli’ lukitaan paikalleen vipuvarren alle. Kärjen pitävät paikallaan siteessä olevat pinnit jotka menevät kengän kärjen pohjassa oleviin reikiin. Pinnejä on yleensä kolme, harvoissa muiden valmistajien vanhoissa malleissa neljä.
Nykyisin valmistetaan vielä joitain malleja tätä 75-millin normia, Nordic Normia. Siteissä on eroavaisuuksia esimerkiksi kantaremmeissä. 75-millin normi on yleinen etenkin telemark-harrastajien keskuudessa, sillä samaan siteeseen käy useampi eri tyyppinen mono. Side on myös vuosikymmenten saatossa todistanut toimintavarmuutensa. Se on sivuttaisvakaa, sidemalli tarjoaa hyvän tuen monolle jolloin alamäkilasku onnistuu myös vaivatta. Monoja on saatavilla moneen eri tarkoitukseen, eri jäykkyyksillä ja rakenteilla. Myös vaellushiihtoon sopivia lämpimiä malleja.
Saatavuus on nykyään huonompi, kuin uudemmalla Rottefellan NNN-BC sidemallilla. Norjassa kuitenkin 75-normi on edelleen armeijan käytössä vuoristojääkäreillä, ja monoja valmistetaan useankin valmistajan tehtailla. Vanhoja malleja löytää edullisesti käytettynä. Normin menestystä rajoittaa uudempien mallien markkinoille tuonti kustannustehokkaammin – siteet ja monot maksavat uutena hieman enemmän. Monot myös painavat hieman enemmän kuin uusissa sidemalleissa, toisaalta side voi olla kevyempi jos kantakaapelin jättää pois. Siteitä on niin keveitä kuin painavampiakin malleja hieman riippuen miten aggressiiviseen alamäkilaskuun sidettä ja monoa ollaan hankkimassa.
NN75 normin siteet ja monot soveltuvat erinomaisesti tunturi- ja metsäsuksiin. Kantaremmin kanssa erityisesti alamäkiominaisuudet paranevat vielä askeleen verran, ja ne tuovat toimintavarmuutta jos pinnimekanismi vioittuu.
NNN-BC eli New Nordic Norm -Back Country
NNN-BC on kenties Suomen yleisin side tunturisuksissa. Suurin osa laina- ja vuokrasuksista on varustettu niin kutsutulla BC-siteellä. Jos ei halua hankkia suksia kokeilematta, on BC-siteeseen sopiva mono järkevä hankinta. Niillä pääsee kokeilemaan, mikä suksi tai suksen mitta sopii itselle parhaiten kun välineet vuokraa ensin käyttöön. BC-side on edullinen, kevyt, tukeva ja tunnettu ja se on ollut käytössä useita vuosikymmeniä. Siteestä on olemassa kolme eri mallia: Manual, Magnum ja Automatic. Kaikki NNN-BC -monot sopivat kaikkiin näihin siteisiin. BC-side on useimmille paras side eräsuksiin edullisuuden, keveyden ja tukevuuden yhdistelmän myötä. Monoja saa kevyistä kevätmalleista järeämpiin retkikuntamalleihin. Jokaiselle löytyy jotain.
Eroa mallien välillä on lähinnä siten, että Magnum on järeämpi malli joka painaa hieman enemmän ja on isompi kooltaan. Manual on perusmalli, Automatic taas nimensä mukaan automaattiside johon monon kärkirauta vain painetaan paikalleen. Laskuominaisuudet tai hiihdettävyys eivät oikeastaan muutu mallista toiseen. Automaattiside on hieman alttiimpi jäätymisongelmille ja pehmeällä lumipohjalla mono voi olla hankalampi kiinnittää siteeseen. Manual ja magnum toimivat vipukannella.
NNN-BC side on tunnettu siitä, että siteen alle voi kerääntyä lunta. Lumi tulee muistaa puhdistaa alta säännöllisin väliajoin, sillä mikäli kärjen alle syntyy liian suuri lumipallo, toimii mono vipuvartena sitä varten ja kärkirauta voi olla vaarassa irrota. Kun tämän tiedostaa, side on toimintavarma systeemi. Sidemallia on käytetty paljon esimerkiksi arktisilla retkikunnilla menestyneesti.
Siteeseen voi vaihtaa kärkituttia eri vahvuisiin. Musta on perusmalli ja pehmein, mikä soveltuu hyvin tunturihiihtoon ja alamäkeen. Hieman enemmän vastusta saa vaihtamalla punaisen erikseen hankittavan tutin, joka on jämerämpi. Suosin punaisia itse metsäsuksissa, jotta pidempää suksea on edes hitusen helpompi kontrolloida. Se sopii myös erityisesti retkiluisteluun ja kovemmalle keväthangelle. Myös alamäkilaskuun saa hieman helpotusta. Ero on pieni, mutta olemassa. Jäykempi kärkikumi helpottaa päkiän pitämistä siteen urissa, johon BC-side pohjaa kontrollin telemark-käännöksessä.
Rottefella Xplore, XP-normi
Xplore Offtrack -side on Rottefellan uusin innovaatio tunturihiihtäjälle ja kevyt-telemark harrastajalle. Siteessä on otettu mallia vapaalasku/randonnee -siteistä. Näistä poiketen pinnit jousineen on päätetty asentaa monon kärjen sivuille siteen sijaan. Valintaa on hieman oudoksuttu, sillä pinnit ovat suuremmassa hajoamisvaarassa kengässä kuin siteessä. Vielä ongelmia tämän suhteen ei kuitenkaan ole raportoitu. Jos pinni jäätyy jumiin, on se hiihtosauvan kärjellä helppo vapauttaa.
Xplore-sidenormi on uudehko, joten moni käyttäjä vielä epäilee, onko side varmatoiminen käytettäväksi pitkillä hiihtovaelluksilla ja retkikunnissa. Hyviä kokemuksia on jo saatu reilusti, mutta yksittäisiä vikoja on noussut esiin ja Rottefella ei itsekään suosittele sidettä vielä retkikuntiin. En itse kuitenkaan ole huolissani, ja haluan testata miten side toimii erittäin pitkällä hiihtovaelluksella. Esimerkiksi kärkivivun muovikuppi on haljennut, tai monosta pinnin ympäriltä kulunut normaalia enemmän kumia pois.
XP-siteet tuovat enemmän kontrollia sukseen leveämmän kontaktipisteen ansiosta. Lisäksi monon pinnit ovat taempana kuin BC-siteen kärkirauta, mikä lisää kontrollia myös vielä hieman. Ohjaaminen on helpompaa, ja suksi pysyy suunnassaan paremmin. Olen todennut tämän todelliseksi hyödyksi etenkin pitkissä ja painavissa metsäsuksissa, jotka tahtovat kovalla pohjalla muutoin luiruta sivulle. Myös kevyemmissä tunturisuksissa hiihtokokemus on huomattavasti vakaampi. Siteen kärjessä on useampi ruuvi kuin BC-siteessä, joten voisi olettaa siteen pysyvän BC-sidettä luotettavammin paikallaan.
Metsäsuksikäytössä on kuitenkin muutama huomioitava asia. Aikaisimpien vuosien sidepaketeissa mukana oli vain todella lyhyet ruuvit, ja ilmeisesti mukana tulee vakiona edelleen samat nysät. Olen käyttänyt 2,8 metrisiä Järvinen Lapponia -metsäsuksia näiden pienempien ruuvien kanssa ongelmitta. Koen kuitenkin järkeväksi hankkia pidemmät ruuvit. 2023 Rottefella alkoi tarjota siteisiin myös pidemmät ruuvit. Näitä saa hankittua useimmilta siteiden jälleenmyyjiltä myös jälkikäteen, mutta kaikilla liikkeistä näitä ei ole. Lyhyt ruuvi sopii parhaiten ohueen sukseen, ja sukseen jossa on sidealueella vahvike kuten esim tunturisuksi Åsnes Combat Natossa.
Ei vain uudet siteet, mutta myös monot
Uusien siteiden mukana tulee myös uusia monoja. Jotkin valmistajat vain muuttivat omat monomallinsa pohjan osalta uudelle normille käypäisiksi, mutta toiset valmistajat toivat myös mielenkiintoisia uusia innovaatioita XP-normin myötä. Esimerkiksi Alpina on alkanut käyttämään kisamonoistaan tuttuja hiilikuituvahvikkeita uusimmassa monomallissaan. Monojen saatavuus ja mallikirjo on parantunut huomattavasti siteen julkaisun jälkeisinä vuosina. Paras side eräsuksiin on sellainen, johon löytyy myös itselle sopivimmat hiihtokengät.
Universaalisiteet eli jokajalkineen siteet
Jokajalkineen siteen idea on simppeli. Et tarvitse erillistä monoa, jotta voit hiihtää maastossa. Mikä vain talvijalkine käy siteeseen. Universaalit siteet ovat oivallisia, jos välineitä on tarkoitus lainata usein tai hiihdettyä tulee erityisen harvoin. Muulloin tukevampi side ja mono mahdollistavat nautinnollisemman hiihtokokemuksen.
Universaalisiteitä on joka lähtöön. Kenties tunnetuimmaksi on noussut OAC:n sidemalli liukulumikenkien markkinoille tulon myötä. Äkkiä huomattiin, että side toimii hyvin myös metsä- ja tunturisuksissa. Markkinoille on siteen menestyksen myötä tullut useita kopioita. Side on säädettävissä monen kokoiselle jalkineelle. Sidettä on kritisoitu lähinnä äänekkyydestä. Kärkipalan vuoksi aivan kaikki jalkineet eivät sovi siteeseen, ja joskus nilkan remmit aukeavat hangessa hiihtäessä tai ne saattavat painaa nilkkaa. Side on myös BC-siteisiin nähden painava, käytännössä tuplapainoinen. Hiihtokokemus on kankeampi kuin BC-siteillä.
Perinteisempiä jokajalkineen siteitä edistävät vanhanaikaiset mäystimet, ja niistä eteenpäin kehitetty Tegsnäs Epok side. Siteestä on pari eri kokoa. Käytännössä side pitää hiihtokengän suksessa kiinni, erityisen tukeva tällainen järjestelmä ei ole.
Kuusamo on myös teettänyt Easy-sidemallia johon mahtuu lähes jokainen jalkine. Jos itärajan mitan hiihtäneen Jukan kokemuksiin on luottamista, näyttäisi siltä että siteessä on ollut jonkinasteisia kestävyysongelmia, jotka on pyritty korjaamaan paksummalla kantaraudalla. Kokemukseni mukaan jalkine irtoaa siteestä hyvin helposti, mikä käy useita kertoja päivässä vaellusolosuhteissa. Sidemallin etuna on, että siihen sopii suurin osa erilaisista talvikengistä, ja kengän paikkaa voi siirtää eteen ja taakse joitain senttejä. Kuusamo Easy on kuitenkin myös aika painava side, ja tarkoitettu käyttöön jossa kenkä tarvitsee saada irti suksesta helposti.
Myös retkikuntakäyttöön on suunniteltu ja tuotettu erilaisia universaaleja sideratkaisuja. Tunnetuin ja toimivin on kenties Icetrekin Flexi-sidemalli. Hintaa siteellä on, sillä se täytyy myös tuoda maailman toiselta puolen. Siitä on saatavilla useita järeämpiä malleja, sekä pelkistetty kevytmalli. Lähtökohtana siteellä on ollut, että sillä hiihdetään tasamaalla todella isolla pakkassaappaalla. Yksinkertaisuus on valttia haastavissa olosuhteissa.
Universaalisiteet ovat paras side eräsuksiin, kun sukset ovat vain satunnaisessa käytössä, tai niitä lainataan paljon. Sidemallin valintaan vaikuttaa hieman, mitä kenkää siteessä aiotaan käyttää.
Siteen sopivuus sukseen ja hiihtokenkään
Lähes kaikki sukset ja siteet toimivat keskenään. Huomioi lisäksi, että esimerkiksi metsäsuksiin side asennetaan yleensä eri kohtaan kuin muissa suksissa. On kuitenkin mahdollista, että suksi ja side ei aina toimi yhteen. Alla listattuna muutama mahdollinen syy ja sudenkuoppa jota välttää:
Siteen kiinnitysreiät ovat liian leveällä nähden suksen leveyteen
Erityisesti tunturi- ja retkisuksissa kannattaa olla tarkkana sidettä valitessa. Kapeimpiin retkisuksiin ei välttämättä sovellu käytettäväksi BC-siteet tai kärkisiteet. Siteen ruuvin ja suksen reunan väliin tulisi jäädä vähintään yleensä n. 6-8 millimetriä. Varmista suositukset suksivalmistajan ohjeista.
Siteiden ruuvit ovat väärän mittaiset sukseen nähden
Siteiden ruuvit on varmistettava, ja joissain tapauksissa ne voi vaihtaa sopivampiin. Ohuimpiin suksiin ei välttämättä voi asentaa siteitä, jotka tulee liian pitkien ruuvien kanssa. Sama toimii toiseen suuntaan; Jos siteen mukana tulevat ruuvit ovat liian lyhyet, on suurempi riski että side repeää irti suksesta käytössä.
Suksivalmistajan takuu raukeaa, jos käytetään kiellettyjä siteitä
Jos suksissa käytetään sidettä, jonka suksivalmistaja jättää takuunsa ulkopuolelle, voi olla vastassa ikävä yllätys. Siteen irrotessa suksesta valmistuksellisestakaan syystä johtuen, takuu ei välttämättä kata vahinkoa. Yleensä näin voi olla, jos alppihiihtosuksessa käytetään telemark- tai BC-sidettä, mutta sama voi päteä muissakin suksikategorioissa. Varmista siis ennen siteiden asennusta jos olet epävarma, tai hyväksy riski.
Side ja hiihtokenkä eivät toimi keskenään
Tämä on yllättävän usein kohdattava ongelma. Olen esimerkiksi huomannut, että isompi koko perinteisestä hiihtokumisaappaasta ei sovi perinteiseen eräsiteeseen, sille täytyy tietää hankkia erillinen katkaistu malli johon leveämpi kenkä mahtuu. Perinteisellä hiihtosaappaalla voi olla myös haastavaa mahtua esimerkiksi OAC-universaalisiteeseen jonka kärkituen muoto on kapea. Joissain sidemalleissa sidettä pitää leikata oikeaan kokoon. Tämä voi tulla ongelmaksi käytetyn suksen ostajalle, jos suksissa on siteet paikallaan.
Vanhat sidemallit
Rottefella on nykyään ainoa valmistaja, joka tekee backcountry-maastohiihtositeitä. Niitä (NNN-BC) ei pidä sekoittaa myöskään NNN -normiin joka on latuside ja sen kärkirauta on kapeampi. Myös Salomon valmisti aiemmin SNS-BC siteitä, mutta näiden valmistus on lopetettu eikä siteet ole yhteensopivia keskenään. Salomonin siteet alkavat olla niin iäkkäitä, että luotettavuusmielessä eläkeikä on vähintäänkin lähellä.
Paras side eräsuksiin: Kirjoittajan suositus
Annan harvoin yleisellä tasolla suoraa suositusta varusteista. Varustetta suositellessa on aina tiedettävä enemmän nuanssia olosuhteista, käyttötavoista, käyttäjästä sekä missä ja miten varustetta aiotaan käyttää. Eräsiteet ovat kuitenkin yksi poikkeus, jonka kohdalla annan kullanarvoisen neuvon jokaiselle, joka aikoo eräsuksiaan käyttää hiihtovaelluksella.
Aktiiviharrastaja:
Oli kyseessä sitten metsäsukset, tunturisukset tai liukulumikengät, valitsisin käytännössä melkein jokaiselle erähiihtovälineelle siteeksi NNN-BC, Xplore tai – 75MM sidenormin sekä niihin sopivat jalkineet. En voi kuin painottaa siteen ja monon valtaisaa merkitystä hiihtonautinnossa ja kontrollissa. Vaikka aiot hiihtää tasamaata, on tukeva side ja mono sen arvoinen. Tukevat kengät ja side tuo vaelluksella erämaaolosuhteissa huomattavasti lisää tukevuutta vaihtelevaan maastoon sekä ketteryyttä vaikeisiin paikkoihin. Parhaillaan tämä estää suurimman osan kaatumisistasi, sekä tekee mahdolliseksi ennen välineiden rajojen taakse jääneet hiihtomaastot. Hiihtäminen on vaivattomampaa ja energiatehokkaampaa.
Jopa leveän liukulumikengän voi kääntää kantilleen, kun side ja mono on normaalia Sorel + OAC side -yhdistelmää tukevampi. Paras side eräsuksiin hiihtovaelluksella on tukeva, kevyt ja toimintavarma, sekä siihen on saatavilla tukevia ja lämpimiä monoja. Erityisesti jos omistat useamman suksiparin kuten tunturisukset ja metsäsukset, kannattaa valita sama side jotta samat monot käy kumpaankin. Myös retkiluistelija saattaa haluta käyttää samaa monoa ja sidettä kummassakin lajissa.
Lainakäyttö ja satunnainen käyttö:
Ainoat kerrat kun universaalia sidettä suositan, ovat lähinnä lainakäyttöön tulevat sukset ja siteet. Esimerkiksi partiolippukunnan välinehankinnoissa tämä on hyvä ottaa huomioon. Pätevimpiä ratkaisuja kokemukseni mukaan ovat OAC:n universaalimallit. Niihin kannattaa olla varaosasetti mukana hiihtovaelluksella.
Päätössanat
On totta, että laadukas hiihtomono ja nykyaikainen eräside on hintavampi hankinta. Hankintaa tulee harkita oman käyttötarkoituksen kautta. Jos aiot harrastaa vaelluksia enemmän, panosta välineisiin. Jos kokeilet lajia, vuokraa ensin. Jos välineet tulee kevyeen käyttöön kuten vaikka pilkillä käyntiin, niin vähemmälläkin pärjää.
Meillä on hiihdetty iät ajat nahkaremmillä ja puusuksella, joten kaikilla viritelmillä pärjää tietenkin jollain tavalla. Nykyaikaisin varustein, kun vaeltaminen on vapaa-ajan viettotapa, voi taas ottaa kaiken hyödyn irti harkitsemalla välineensä tarkoitusta palvelevaksi kokonaisuudeksi.
Tärkeintä on löytää omaan käyttöön sopivat välineet. Tämän artikkelin on tarkoitus auttaa valinnassa, ja mistä lähteä liikkeelle. Erityisesti toimivien jalkineiden löytäminen on usein aikaavievää puuhaa, ja se voi lopulta rajoittaa sidevalintaa. Sovita vielä itsellesi sopivat hiihtokengät, ennen kuin asennat siteitä suksiisi, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.
Huomioita:
Kun pitkässä metsäsuksessa käytetään BC-sidettä tai oikeastaan sama pätee kaikkia siteitä käyttäessä, on erityisen tärkeää huomioida, ettei suksen päällä ole nosteltaessa tarpeetta paksua, raskasta kerrosta märkää lunta. Myös suksen riuhtomista kannattaa välttää, jos se jää lumikerroksen alle jumiin. Sen sijaan että saapas irtoaisi siteestä, on pieni riski siteen irtoamiselle mikäli vääntöä aiheutetaan liikaa. Itse en ole kohtuullisen huolettomalla käytöllä saanut vahinkoa aikaan. Huomioi myös, ettei monon kärjen alle syvässä hangessa kerry lumipaakkua. Tällöin on riski vääntää kärkirauta irti monosta. Xplore-sidettä asentaessa pyydä liikkeestä pidemmät ruuvit matkaan, sillä näiden siteiden mukana ilmeisesti tulee edelleen liian lyhyet ruuvit.
Mitä siteitä sinä käytät eräsuksissasi? Kerro kokemuksesi alle!